Niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizare, iar animalele sunt supuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari.

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în judeţul Galaţi, în comuna Nămoloasa, într-o exploataţie non-profesională, unde zeci de porci au fost deja sacrificaţi.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi s-a întrunit, luni după-amiază, şi a aprobat planul de măsuri ca urmare a confirmării unui nou focar de pestă porcină africană într o exploataţie non-profesională a unui cetăţean din satul Nămoloasa, comuna Nămoloasa.

Astfel, s-a decis uciderea preventivă a celor 66 de porci aflaţi în exploataţie, alţi trei fiind deja morţi, distrugerea cadavrelor şi ecarisarea teritoriului, precum şi aplicarea măsurilor de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport.

Totodată, autorităţile au stabilit o zonă de protecţie în jurul focarului, de minim 3 kilometri, cuprinzând localităţile Nămoloasa, Nămoloasa Sat şi exploataţiile pe o rază de 3 kilometri nord, şi o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 kilometri, care include zona de protecţie, pe raza localităţilor Lieşti, Lungoci, Fundenii Noi, Fundeni, Tudor Vladimirescu, Mănăstirea Vladimireşti (judeţul Galaţi); Olăneasa (judeţul Brăila); Călienii Vechi, Călienii Noi, Maluri, Năneşti, Râmniceni, Belciugatele, Tătaru, Măicăneşti (judeţul Vrancea).  

Sursa: News.ro