Jocuri precum cele care îi invită pe copii să îngrijească animale virtuale, să coloreze diverse obiecte sau să ghicească diferenţele între două imagini asemănătoare, pot conţine programe periculoase care, odată descărcate pe calculator, oferă atacatorilor virtuali acces la datele bancare ale părinţilor.
Mai mult decât atât, prin intermediul unor astfel de jocuri, copiii riscă să descarce elemente de tip backdoor, care permit preluarea controlului de la distanţă asupra sistemelor compromise. Acestea pot fi ulterior folosite în diverse scopuri criminale, fără ştirea utilizatorilor.

„O parte dintre aceste jocuri periculoase sunt depistate uşor de adulţi – care bănuiesc că ar fi ceva în neregulă cu ele atunci când cer permisiunea să instaleze diverse programe în calculator sau te redirecţionează către alte site-uri”, a declarat Cătălin Coşoi, Head of Online Threats Lab al Bitdefender. „Astfel că atacatorii se orientează către ţinte mai uşor de păcălit. Copiii, de exemplu, sunt tentaţi să apese pe butonul mare şi verde de pe ecran. În plus, un copil de 4 ani nu înţelege conceptul de vulnerabilitate online”, a continuat acesta.
46,6% dintre copiii din SUA şi Marea Britanie au conturi pe reţele de socializare
Experţii Bitdefender sunt de părere că această problemă va lua amploare în perioada următoare, pe măsură ce creşte şi timpul pe care copiii îl petrec pe internet, fără supravegherea  părinţilor. Un studiu online desfăşurat de Bitdefender arată că aproximativ 46,6% dintre copiii din SUA şi Marea Britanie au conturi pe reţele de socializare şi că 24,7% dintre părinţi nu monitorizează activitatea acestora pe internet. Dintr-un total de 1649 de adulţi intervievaţi în perioada 12 aprilie – 10 iulie 2011, 44,4% au declarat că micuţii au accesat site-uri nerecomandate copiilor.

Recent, experţii Bitdefender au descoperit peste 6 joculeţe în Flash infectate cu troieni care îi redirecţionează pe copii către site-uri de unde pot descărca programe periculoase. Acestea fură informaţii financiare din calculatoare sau instalează elemente spion în sistemele infectate.

Jocurile nu reprezintă singura ameninţare pentru copii. În urma unor atacuri de hacking, cod maliţios a fost inserat în diverse site-uri legitime pentru copii, cu trafic foarte mare. De aceea, site-uri educaţionale sau de divertisment se pot transforma, de asemenea, într-o sursă de infecţii. Câteva exemple identificate de experţii Bitdefender includ un site unde copiii pot „adopa” şi îngriji animale virtuale. Aplicaţia „magic brush” care oferă opţiunea de a schimba culoarea animalului a fost modificată să îi direcţioneze pe micuţi către o pagină infectată. De asemenea, au fost identificate magazine online de jucării, care conţineau diverse ameninţări virtuale.

Sfaturi pentru părinţi

– Nu îi lăsaţi pe copii să utilizeze calculatorul de pe contul de administrator. Creaţi un cont cu permisiuni limitate. În acest fel, aceştia nu vor putea să instaleze aplicaţii, să facă modificări critice în sistem sau să şteargă fişiere care ar putea compromite sistemul de operare.
– Folosiţi o soluţie de securitate: unele ameninţări informatice pot funcţiona chiar şi pe conturi cu permisiuni limitate. În acest caz, o soluţie eficientă de protecţie poate fi ultima linie de apărare împotriva ameninţărilor.
– Folosiţi un program de control parental: nu toate atacurile duc la instalarea de malware. Uneori, atacatorii virtuali îi redirecţionează pe copii către site-uri pornografice sau ce conţin imagini violente.