Site-ul Novaia Gazeta a fost blocat vineri dimineaţă printr-un atac masiv împotriva serverului său, aşa-numitul atac DDoS (denial-of-service attack), a afirmat Dmitri Muratov, editorul ziarului.

Acest tip de atacuri implică mai multe calculatoare care încearcă să se conecteze la un singur site în acelaşi timp, copleşind serverul ce se ocupă de trafic.

Site-ul Novaia Gazeta este vizionat în medie de un număr de vizitatori ce variază între 70.000 şi 120.000 în 24 de ore, a indicat Muratov, adăugând că în timpul atacului cibernetic platforma electronică a ziarului a înregistrat 70.000 de cereri de accesare la fiecare 14 secunde.
Editorul Novaia Gazeta afirmă că astfel de atacuri au scopul de a ‘discredita aceste platforme publice, care exprimă opinii alternative’, opinând că atacurile cibernetice au legătură directă cu alegerile parlamentare din 2011 în Rusia şi cu cele prezidenţiale din 2012.

Jivoi Jurnal (Live Journal), cel mai popular site de blogging din Rusia, a fost ţinta unui atac cibernetic la începtul săptămânii în curs. Preşedintele rus Dmitri Medvedev, un blogger pasionat, a condamnat joi atacul, calificându-l drept "scandalos şi ilegal".

Atacul cibernetic împotriva Jivoi Jurnal a început prin blocarea blogului activistului anticorupţie Aleksei Navalnâi, a indicat analista Maria Garnaieva, de la Kasperski Lab, compania care administrează platforma. Aceasta a mai spus că atacurile împotriva Jivoi Jurnal şi Novaia Gazeta provin din aceiaşi sursă.

Mulţi bloggeri suspectează că autorităţile ar fi implicate în respectivele atacuri, în scopul de a priva platforma online de dezbateri politice aprinse înaintea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, comentează la rândul său postul de radio Eho Moskvî.
SURSA: Agerpres