Președintele comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, l-a acuzat pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, că face un „un joc mizerabil” pentru a obține „două lucruri”.

„Ce joc mizerabil! Din păcate, nu e prima oară. Dl. Isărescu va crește ROBOR-ul ca să obțină două lucruri:

1.Să renunțăm la audierea lui în Parlament;

2.Să renunțe Guvernul la taxarea băncilor. Isărescu stie ca noi știm cum manipulează, atât cursul valutar cât și ROBOR-ul, și evită prezența în fața Parlamentului.

Mai sunt trei zile și vom afla cu toții adevarul!”, a scris Zamfir pe Facebook.

Nu este prima dată când senatorul ALDE lansează astfel de acuzații. În urmă cu o săptămână, Zamfir a susținut că ROBOR este manipulat cu știința BNR. Senatorul Daniel Zamfir a acuzat manipularea ROBOR de către bănci, cu ştiinţa şi implicarea BNR. Daniel Zamfir a spus că BNR nu intervine decât după propria agendă, iar indicele ROBOR, după care se calculează ratele a milioane de români, este ridicat artificial. ”Sunt trucate, cu ştiinţa şi implicarea BNR. Voi demara audieri la Comisia economică a Senatului. Vor fi invitaţi să prezinte explicaţii guvernatorul BNR şi alţi factori implicaţi. Vreau să cer BNR ca de mâine să oprească acest mecanism prin care ROBOR este calculat astăzi, mecanism care umflă artificial ratele românilor. Documentele le voi prezenta în totalitate la Comisie. Această investigaţie pornită de Consiliul Concurenţei este muşamalizată de mulţi ani. A început în 2008, s-a terminat în 2011, însă s-a terminat fără o rezoluţie. Faptele nu au fost sancţionate şi nici nu a fost clasată, ci pur şi simplu muşamalizată şi ţinută la sertar. Dacă DIICOT consideră că sunt fapte de competenţa sa, poate găsi aceste documente. Eu fac acest demers în interes public” a spus Daniel Zamfir.