"Bugetele pentru apărare se deplasează spre est şi competiţia internaţională creşte pe piaţa armamentului", explică Paul Burton, analist pe lângă grupul de consultanţi specializaţi în apărare IHS Jane’s.
Exporturile şi importurile de armament în lume au trecut de la 56,5 la 73,5 miliarde de dolari (de la 43 la 56 miliarde de euro) între 2008 şi 2012, potrivit studiului publicat de IHS Jane’s.

"În acest ritm", piaţa ar putea atinge 100 de miliarde de dolari până în 2018 şi să aibă mai mult decât dublu până în 2020.

Dar partea Europei occidentale s-a scăzut, reducându-se la 27,5 % în 2012 faţă de 34,5 % în 2008, în timp ce partea zonei Asia-Pacific, incluzând China, a făcut un salt de la 3,7 % la 5,4 % în aceeaşi perioadă.

Multe ţări din Asia şi-au dublat exporturile, începând cu China, care şi-a ameliorat net capacităţile de producţie şi a trecut de pe locul al 10-lea pe al 8-lea între exportatorii mondiali.

"Creşterea exporturilor din regiunea Asia-Pacific ameninţă dominaţia americană în industria de apărare mondială", subliniază raportul. Totuşi, dacă "China se descurcă mai bine în export decât vecinii săi regionali, ea nu este prezentă în Orientul Mijlociu", în special din cauza calităţii armamentului său, arată Ben Moores, analist al IHS Jane’s. ‘O ţară sud-americană a restituit recent un sistem de radare unei întreprinderi chineze pentru că pur şi simplu nu funcţiona.’

SUA – care devansează în prezent Rusia şi Franţa, clasându-se pe primul loc la exporturi – au importat echipamente şi servicii militare de 10,5 miliarde de dolari din 2008. Aceste "importuri ar urma să crească în continuare în 2013", potrivit aceloraşi analişti. Bugetele pentru apărare ale ţărilor din Asia-Pacific ar urma să le depăşească pe cele ale SUA şi Canadei până în 2021, atingând 501 miliarde de dolari (+35 % în raport cu 2013). Pe primul loc în această regiune ar urma să se claseze China, urmată de India, Japonia, Australia şi Coreea de Sud.

Pe plan global, creşterea bugetelor apărării în lume ar urma, de asemenea, să continue: ele ar putea ajunge la 1.650 miliarde de dolari până în 2012 (+9,3 % în raport cu 2013). La rândul său, Israelul ar urma să devină primul exportator de drone până la sfârşitul anului 2013, devansând SUA, şi să le vândă de două ori mai mult decât americanii până în 2014. "Exporturile israeliene sunt într-adevăr impresionante", în timp ce "numeroase ţări musulmane refuză să facă afaceri cu ei", constată Ben Moores.
Sursa: Agerpres