Comisionul de intermediere va fi menţionat pe poliţa de asigurare RCA atât în valoare absolută, cât şi ca procent aplicat primei de asigurare menţionate pe poliţă, fiind inclus ca valoare în prima de asigurare totală. ”Nivelul maxim al comisionului acordat de asigurători pentru contractarea asigurării RCA nu va depăşi 10% din valoarea primelor de asigurare încasate. Asigurătorii RCA au obligaţia să prevadă în orice contract de intermediere obligaţia intermediarului de a încasa prima de asigurare aferentă poliţelor RCA integral în contul asiguratorului sau, în cazul plăţilor în numerar, de a vira prima de asigurare încasată integral în contul asigurătorului, cel târziu în ziua următoare datei încasării”, precizează proiectul de normă.

De asemenea, asigurătorii RCA vor trebui să deţină pentru activitatea de asigurări generale un grad de solvabilitate, determinat ca raport dintre marja de solvabilitate disponibilă şi marja de solvabilitate minimă, de cel puţin 1,3, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres. La finalul anului 2013, conform raportului ASF, dintr-un număr de 28 de societăţi care practică asigurări generale, 6 asigurători aveau un grad de solvabilitate peste 1,5, un număr de 16 asigurători aveau un grad de solvabilitate cuprins între 1,05 şi 1,5, trei asigurători aveau gradul de solvabilitate între 1 şi 1,05, iar trei societăţi nu îndeplineau cerinţa de solvabilitate (gradul era sub 1), din care două se află în procedură de redresare financiară.

Proiectul de normă prevede totodată că tarifele de primă pot fi modificate după minimum şase luni de la ultima notificare, cu excepţia indexărilor sau a majorărilor pe anumite categorii de riscuri.

Nerespectarea acestor prevederi de către asigurători şi intermediarii în asigurări se va sancţiona cu retragerea autorizaţiei de a practica asigurarea obligatorie RCA pentru asigurători şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a intermediarilor.

În luna mai, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, declara că 'piaţa RCA şi probabil chiar şi piaţa CASCO au fost deformate, iar acestea trebuie reinstalate fără să plătească numai consumatorul sau intermediarii'. Potrivit lui Negriţoiu, companiile din asigurări ar trebui să îşi asigure din primele încasate rezervele de risc şi solvabilitatea.

'Eu nu îi spun nici să scadă şi nici să crească. Trebuie să aibă însă o activitate sănătoasă. Dacă această activitate sănătoasă conduce la creşterea RCA-ului, asta este! Noi toţi din această ţară, din această piaţă trebuie să contribuim la o activitate sănătoasă, într-un fel sau altul', a explicat Mişu Negriţoiu, citat de Agerpres.

Piaţa asigurărilor din România a atins, în primul trimestru al anului 2014, un nivel de 2,05 miliarde lei al primelor brute subscrise /PBS/, în scădere cu 3,43% faţă de intervalul similar din anul anterior, potrivit datelor ASF.

Pe segmentul asigurărilor generale, valoarea PBS a înregistrat, în primul trimestru din acest an, o scădere de 2,09%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, în timp ce la nivelul întregii pieţe, prima de asigurare medie anualizată consemnată pentru RCA a fost de 468 de lei faţă de 462 de lei, cât se înregistrase în perioada ianuarie-martie 2013.

La asigurările generale, valoarea cea mai mare a indemnizaţiilor brute plătite a fost aferentă clasei X (Asigurare pentru răspundere civilă pentru vehicule), în sumă de 534,57 milioane lei, mai mult cu 4,39% faţă de primul trimestru al anului trecut. Ponderea acestor indemnizaţii a reprezentat 47,15% din total.

A doua pondere a indemnizaţiilor brute plătite pentru asigurări generale (33,57% din total) a fost înregistrată în clasa III CASCO (Asigurări mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare), suma achitată fiind de 380,58 milioane de lei.

În perioada ianuarie-martie 2014, numărul dosarelor de daună avizate pentru RCA a fost de 70.344, în scădere cu 9% faţă de intervalul similar din 2013. De asemenea, numărul dosarelor de daune plătite în T1 a consemnat o scădere de 12%, până la 78.633, iar valoarea despăgubirilor plătite s-a situat la 519.259.446 lei, în creştere cu 4%.

Dauna medie per total piaţă RCA a fost, în primele trei luni din acest an, de 6.604 lei, în creştere cu 19% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013.