Potrivit unui comunicat al ASF, liberalizarea interconectării Depozitarului Central din România cu pieţele de capital din statele membre va continua potrivit termenelor prevăzute în Regulamentul UE nr. 909/2014.

Perioada de consultare publică asupra proiectului proiectului de regulament privind listarea pe o piaţă dintr-un alt stat membru, prin intermediul titlurilor de interes, a acţiunilor admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată din România s-a încheiat pe 23 noiembrie.

Aprobarea acestui regulament ar fi permis listarea Fondului Proprietatea la Bursa de la Londra, prin intermediul titlurilor de interes.

''În funcţie de fluxul principal al observaţiilor pe care le primim din piaţă, vom lua decizia (de adoptare a proiectului de regulament – n. r.) miercuri sau nu. La acest moment nu ştiu exact sinteza (observaţiilor la proiect – n.r.), în direcţia noastră de specialitate se lucrează să vedem care este părerea pieţei (…) Un răspuns în momentul de faţă asupra votului de săptămâna aceasta cu privire la listarea prin certificate de interes (DI-uri) nu poate fi dat pentru că nici nu ar fi profesionist să-l dau până nu am toate argumentele din piaţă'', a declarat luni, 24 noiembrie, pentru AGERPRES, vicepreşedintele ASF responsabil pentru piaţa de capital, Mircea Ursache.

Oficialul ASF a arătat că în piaţa de capital părerile sunt împărţite în privinţa acestui proiect – pe de o parte este teama acţionarilor BVB şi a jucătorilor de pe bursă că o astfel de listare va transfera lichiditatea în cealaltă piaţă, iar principalii indicatori BVB vor scădea, iar pe de altă parte există argumentele şi graficele care arată că listările pe GDR-uri (certificate globale de depozit – n.r.) ale celorlalte companii, Electrica şi Romgaz, nu au influenţat lichiditatea pe bursă.

"Chiar dacă în primele zile (în cazul Electrica şi Romgaz) lichiditatea s-a mutat puţin la Londra, apoi a avut loc un echilibru într-o perioadă rezonabil de scurtă", a adăugat Ursache.

FP are ca ţintă pentru listarea la Bursa de la Londra prima parte a lunii decembrie şi, pentru acest demers, ar avea nevoie ca ASF să aprobe în cursul acestei săptămâni proiectul de regulament privind titlurile de interes.

AGERPRES