"Procedura iniţiată pe data de 28 iulie 2016, odată cu retragerea autorizaţiei de funcţionare a Carpatica Asig, îşi urmează cursul, principalele etape fiind selectarea unei case de avocatură, depunerea cererii de faliment la instanţă şi judecarea cauzei de către instanţă. În prezent, este în derulare selecţia avocaţilor care vor reprezenta ASF, conform procedurilor legale de achiziţie a serviciilor de asistenţă juridică, această etapă fiind prevăzută să se încheie vineri, 12 august. Aşadar, în faza actuală este prea devreme pentru a se pune problema suspendării procedurilor de lichidare/dizolvare a societăţii Carpatica Asig, în condiţiile în care întregul proces se află de-abia în etapele pregătitoare şi doar instanţa de judecată este în măsură să dispună deschiderea propriu-zisă a procedurii de faliment", au explicat reprezentanţii ASF. 

Aceştia au subliniat că experienţa din cazul societăţii Astra arată că întreaga procedură judiciară este de durată, depăşind sensibil termenul de 60 de zile prevăzut în solicitarea DNA. 

Procurorii DNA au solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie luarea, pentru o durată de 60 de zile, a măsurii preventive constând în interdicţia iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare privind SC Carpatica Asig SA, sau, după caz, suspendarea procedurilor în situaţia în care acestea au fost deja iniţiate. 

Solicitarea a fost făcută în contextul în care SC Carpatica a fost trimisă în judecată pe 25 aprilie 2014, ca persoană juridică, pentru infracţiuni de cumpărare de influenţă şi dare de mită, după finalizarea unei anchete complexe, potrivit unui comunicat al DNA. 

"Cererea procurorilor (…) a fost formulată pentru următoarele motive: prin sentinţa penală (…) din 08.03.2016 a Curţii de Apel Bucureşti s-a dispus condamnarea inculpatei SC Carpatica Asig SA la plata unei amenzi penale de 600.000 lei, precum şi difuzarea hotărârii de condamnare în mass media. Împotriva sentinţei menţionate, inculpata a declarat apel, cauza aflându-se în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", se precizează în comunicat. 

În aceste condiţii, la data de 27 iulie 2016, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, între altele, declanşarea procedurii de faliment şi lichidarea societăţii Carpatica Asig SA prin procedura obişnuită de insolvenţă. ASF a hotărât, totodată, emiterea solicitării pentru deschiderea procedurii falimentului Carpatica Asig, urmând să fie sesizat judecătorul sindic din cadrul tribunalului competent, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial pe data de 2 august. 

"În cererea adresată Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorii arată că situaţia apărută în urma deciziei luate de ASF creează riscul lichidării şi radierii în termen scurt a inculpatei persoană juridică, astfel încât să aceasta nu mai poată fi trasă la răspundere penală. Prin urmare, consideră că măsura solicitată este necesară pentru buna desfăşurare a procesului penal", se mai arată în comunicatul DNA.

AGERPRES