Primele semne ale primăverii și-au făcut deja apariția. Soarele de care ne bucurăm din ce în ce mai des are încă dinți de fierăstrău, însă, treptat-treptat vom mai renunța la hainele groase și ne vom putea bucura în voie de razele lui. Nimic nu poate fi mai potrivit în astfel de zile decât o băutură ușoară din plante sau fructe care să te încălzească pe dinăuntru și să-ți amintească, cu aromele ei, că întreaga natură revine la viață.

Chartreuse este un lichior creat de călugării din ordinul Carthusian în secolul al 18-lea. Este un distilat din 130 de ierburi și poartă numele mănăstirii Chartreuse din regiunea Grenoble. Este dulceag, ușor spicy și poate fi combinat în tot felul de rețete de cocktailuri răcoritoare. Cel verde, ceva mai alcoolizat, poate fi băut cu limonadă, mentă și gheață din belșug. Cel galben, ușor mai dulceag, poate fi băut cu apă tonică, câteva felii de lămâie și gheață.
Campari este o băutură cunoscută deja în întreaga lume. Este obținută prin infuzarea unor ierburi și fructe în alcool și apă. Asemeni altor vermuturi sau lichioruri este produs după o rețetă secretă, ticluită de Gaspare Campari în 1860 și moștenită de-alungul generațiilor de câte o singură persoană, desemnată prin vot de boardul companiei. Acest bitter este băut ca un aperitiv, cu sifon și gheață sau cu suc de portocale și este deseori folosit în cocktailuri. Americano este unul dintre cele mai cunoscute și a fost preparat pentru prima dată, se pare, de către Gaspare Campari în barul său din Milano. Rețeta sa este destul de simplă: o parte Campari, o parte vermut dulce (Martini roșu), un strop de sifon și o felie de lămâie. Unora le place să bea un Americano ceva mai tare, care se numește Negroni. Rețeta lui este și ea destul de simplă: într-un pahar scurt de bar (Old Fashioned) plin cu gheață, amesteci în părți egale vermut dulce, Campari și gin. Apoi garnisești cocktailul cu coajă de portocală sau o felie de lămâie.

Gazda bună se cunoaște după „rețetă“

Dacă găzduiești o petrecere și vrei să multumești mai multi invitați dintr-un foc poți să pregătești un punch pe bază de Campari și gin. Rețeta lui este destul de simplu de preparat: amesteci în măsuri egale într-un bol gin, Campari, Saint-Germain (lichior de soc), suc de grepfruit roz și suc de lămâie, peste care adaugi la sfârșit, înainte de a-l servi musafirilor, niște cuburi de gheață. I se spune, deloc întâmplător, „Punch in 15 secunde“.
Italienii au inventat însă și alte bitteruri pe care le numesc generic amaro și le beau mai degrabă la sfârșitul mesei, pentru proprietățile lor carminative. Ierburile folosite deseori în combinațiile de amaro sunt anasonul, cardamonul, scorțișoara, coriandrul, eucaliptul, chimenul, gingerul sau rozmarinul. Digestivele tradiționale pe care le găsești în Italia sunt fie mai blânde la gust precum Amaro Averna sau Zedda Piras (un lichior din Sardinia, cu aromă de mirt), fie cu gust pronunțat amar cum sunt Fernet Branca, Cynar sau China. Dacă nu-ți plac cele amare, nici măcar bine răcite, după masă, iată câteva soluții prin care poți să le faci ceva mai prietenoase. De pildă Fernetul îl poți amesteca cu rom într-un cocktail care-ți va aduce aminte de Mojito. Într-un shaker pui două măsuri mici de rom, o măsură de sirop de agave sau de miere, o măsură de suc de lime și amesteci bine. După ce-l strecori într-un pahar înalt plin cu gheață, adaugi o jumătate de măsură de Fernet si câteva frunze de mentă. O altă rețetă, și mai simplă, care se numește Hanky Panky, sună cam așa: într-un pahar mediu cu gheață amestecă o măsură mare de gin, una de vermut dulce (Martini roșu sau Dubonnet) și o jumătate de măsură de Fernet.

Foarte la modă acum în Statele Unite este Cynarul. Este un companion predilect al bourbonului în cocktailuri, însă gustul său special de anghinare îl recomandă pentru tot felul de alte combinații răcoritoare și foarte aromate. Preferatul meu este Bitter Mimosa. Într-un pahar de șampanie pui o jumătate de măsură mică de Cynar și apoi umpli paharul în măsuri egale cu suc de grepfruit roz și spumant.

 

Autor: DRAGOȘ VĂRȘĂNDAN

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.