Rușii și americanii erau conștienți că, în cazul unui război, avioanele lor se vor confrunta la un moment dat, chiar dacă războiul nuclear părea cel mai probabil scenariu.

Epoca respectivă a dat naștere unor  avioane cu reacție ale americanilor, care, cu siguranță, dădeau URSS multe motive de îngrijorare. Pe lista întocmită de site-ul HOTCARS se află și cele cinci avioane sovietice care le-ar fi dat americanilor de gândit.

Top cinci cele mai terifiante avioane americane:

F-4 Phantom

Conceput ca un bombardier de luptă, F-4 Phantom a devenit o legendă a războiului din Vietnam, care a văzut că a concurat cu la fel de celebrul Mig-21. Cu o viteză maximă de 2,23 Mach, Phantom a devenit unul dintre cele mai simbolice avioane militare din lume, numeroase forțe aeriene folosind aeronava până în prezent.

B-58 Hustler

A fost tun bombardier strategic înfricoșător, fiind primul capabil de O VITEZĂ de 2 Mach. A fost în cele din urmă înlocuit de varianta FB-111A Aardvark.

SR-71 Blackbird

Blackbird nu are nevoie de nicio prezentare. SR-71 a devenit cel mai recunoscut avion de spionaj din toate timpurile și a fost dezvoltat de legendarul departament Lockheed Skunk Works, în secret. Viteza sa maximă era un uimitor 3,32 Mmach și putea evita practic orice contramăsură sovietică îndreptată împotriva sa.

A-5 Vigilante

A fost un bombardier extrem de capabil, cu o viteză maximă de 2Mach. Durata de viață relativ scurtă a fost un rezultat al reducerilor post-Vietnam, fiind mai scump să funcționeze decât aeronavele precum F-4 Phantom și A-4 Skyhawk.

F-104 Starfighter

F-104 Starfighter rămâne unul dintre cele mai recunoscute avioane interceptoare din toate timpurile. Timp de 30 de ani a fost interceptorul standard al țărilor NATO. Datorită formei sale, a fost supranumit „racheta pilotată”.

Cinci avioane sovietice care speriau SUA:

Mig-29 Fulcrum

Este unul dintre cele mai versatile avioane ale RăzboiULUI Rece. Deși destul de învechit în comparație cu modele mai moderne, este încă în funcțiune și în prezent și poate concura cu F-15 Eagle și F-16 Fighting Falcon.  Are o manevrabilitate incredibilă și o viteză maximă impresionantă 2.26 Mach.

 TU-160 Blackjack

Blackjack-ul este și acum cel mai mare și mai greu avion de luptă, cel mai rapid bombardier și cel mai mare și mai greu avion cu aripi variabile. Bombardierul are 4 turboventilatoare postcombustie capabile să dezvolte o viteză de 2 Mach.

Mig-31 Foxhound

Ceea ce i-a îngrijorat cel mai mult pe americani la Mig-31 Foxhound a fost că, spre deosebire de predecesorul său Mig-25 Foxbat, era capabil să vâneze SR-71 Blackbird. Mig-31 are o viteză maximă de 2.83 Mach.

Mig-21 Fishbed

E unul dintre cele mai recunoscute avioane sovietice și, probabil, cel mai faimos. Mig-21 este un avion de luptă și un interceptor supersonic și are o viteză maximă de 2.05 Mach.

Tupolev TU-95

A fost cel mai de succes bombardier strategic sovietic, având durata de exploatare cea mai mare în perioada Războiului Rece.Este singurul bombardier strategic operațional echipat cu turbo-propulsoare. Palele elicelor se mișcă mai repede decât viteza de 1 Mach, făcându-l unul dintre cele mai zgomotoase avioane militare create vreodată.