Cinci sau şase obuze fără substanţe chimice, dar destinate unui război chimic, au fost lansate de tancuri şi avioane pe un teren numit Diraiham, în deşertul din apropierea localităţii Shanasir, potrivit săptămânalului german, care citează martori.

Ofiţeri iranieni, presupuşi membri ai corpului de elită Gardieni ai Revoluţiei, s-au dus cu acest prilej la faţa locului în elicoptere, potrivit aceleiaşi surse.

Acest loc, denumit oficial Centrul de cercetări ştiinţifice, este cel mai mare poligon de testări ale armelor chimice în Siria.

Experţi iranieni şi nord-coreeni au acţionat aici cu scopul de a pune la punct gaze mortale precum sarin, tabun şi iperită, adaugă săptămânalul german.

Pe de altă parte, armata siriană a comis luni o diversiune de amploare pe teritoriul Libanului vecin: două avioane de război au bombardat un teren al unei ferme situată în zona de graniţă, în nordul-estul teritoriului libanez, după cum a relatat ziarul Daily Star.Este vorba de un bombardament aerian fără precedent asupra teritoriul Libanului dinspre Siria după încheierea războiului civil 1975-1990.După atacul aerian cu MiG-uri, zona a fost survolată de avioane de spionaj şi elicoptere siriene. Zona bombardată – Khirbet Daoud, parte a regiunii Arsal – este considerat fieful contrabandiştilor cu arme.
SURSA: Agerpres