Oficialii Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) considera ca analizele realizate de agentia de rating Fitch nu sunt justificate, deoarece nu corespund cu evolutiile macroeconomice actuale. Intr-un comunicat al ARIS pe aceasta tema se precizeaza ca „Romania va inregistra in acest an cel mai ridicat ritm de crestere economica din Uniunea Europeana, de 9,1% si o crestere previzionata de 5% pentru anul viitor”, asadar perspectivele pe urmatoarea perioada de timp sunt pozitive.

Referitor la regimul investitiilor straine, oficialii ARIS apreciaza ca „Romania isi pastreaza neschimbate avantajele competitive de pana acum. In primele noua luni ale anului curent, volumul total atras a fost cu 32% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, au fost adoptate masuri suplimentare pentru stimularea investitiilor publice, respectiv o crestere de peste patru ori a bugetului destinat realizarii acestora, precum si pentru stimularea investitiilor private”.

„In acest context, consideram ca Romania va continua sa reprezinte si pe viitor o destinatie atractiva si profitabila pentru plasarea de capital, decizia investitorilor straini nefiind influentata de o analiza superficiala, ci de evolutiile macroeconomice actuale din economia reala, precum si de calculele de eficienta economica”, se mai precizeaza in comunicat. ARIS mai apreciaza ca, in contextul crizei globale, rata investitiilor in Romania va fi mai moderata, dar, dupa depasirea momentului vor fi fluxuri mari de investitii directe. In concluzie, ARIS considera ca depunctarea Romaniei de catre Fitch nu va influenta deciziile investitorilor straini.