Cele trei persoane arestate sunt suspectate de abuz de putere şi spălare de bani în valoare de mai multe sute mii de euro în această afacere datând din 2003, precizează ministerul într-un comunicat.

Ancheta pretinsei mite oferite de Daimler responsabililor croaţi a fost deschisă anul trecut, a specificat un purtător de cuvânt al Internelor croate, într-o declaraţie pentru agenţia de presă locală HINA.

Potrivit media croate, guvernul de la Zagreb a semnat în 2003 un acord cu Daimler privind cumpărarea a 210 vehicule pentru echipajele de pompieri în valoare 800 milioane de kuna (110 milioane de euro).

Pentru a se asigura că acordul va fi aplicat, Daimler a vărsat, conform mass-media, aproximativ 4,7 milioane de euro ca mită unor responsabili locali croaţi.

Producătorul auto german a admis că a făcut plăţi ilegale între 1998 şi 2008 în valoare de zeci de milioane de dolari unor responsabili guvernamentali din cel puţin 22 de ţări, între care şi Croaţia.

Două din cele trei persoane arestate în Croaţia sunt proprietari ai unor afaceri cu piese de schimb, care au primit 250.000 de euro sub formă de împrumuturi nerambursabile, acordate de o societate al cărei nume nu a fost divulgat şi care îşi are sediul în Germania, potrivit Ministerului croat de Interne.

A treia persoană reţinută a primit 1,6 milioane de euro în contul companiei sale cu sediul în Statele Unite ale Americii pentru servicii de consultanţă, niciodată furnizate, conform sursei citate.
SURSA: Agerpres
Citește și  Scandalul «mita de la Daimler» face valuri în Rusia. DNA tace
Citește și DNA aşteaptă «indicii temeinice» pentru a investiga afacerea Daimler