Incendiile de vegetație fac prăpăd! Sute de case au fost făcute scrum. Oamenii au fost evacuați de urgență

Statul american Colorado trece prin momente grele chiar la final de an. Din cauza incendiilor de vegetație, mii de oameni sunt evacuați de urgență, în timp ce sute de case au fost deja mistuite de flăcări. Incendiile au făcut și victime – cel puțin șapte persoane au fost rănite din cauza flăcărilor.

Pompierii depun eforturi supraomenești însă natura nu este de partea lor – seceta și vântul puternic au făcut ca flăcările să avanseze mult mai repede. Presa internațională notează că în unele zone rafalele de vânt bat cu peste 160 de kilometri la oră, făcând munca pompierilor și mai complicată.

Pe acest fond, guvernatorul statului Colorado, Jared Polis, a decretat stare de urgență și a spus că rafalele de peste 160 de kilometri la oră au extins un incendiu pe un teren de fotbal în doar câteva secunde.

Flăcările au făcut scrum totul în calea lor

Oamenii sunt speriați și spun că în numai câteva ore, flăcările au făcut scrum 650 de hectare de vegetaţie. Din această cauză, americanii din orașele Louisville şi Boulder nu au avut ce să facă decât să plece.

“Casele şi obiectele materiale pot fi înlocuite. Vreau doar să mă asigur că voi fi în siguranţă. E prima dată când trec prin aşa ceva şi e înspăimântător”, spune o localnică.

Presa de peste ocean scrie că mai multe hoteluri, centre comerciale, o școală și un spital au fost învăluite de flăcări.

Joe Pelle, șerif în comitatul Boulder, speră ca vântul să scadă în intensitate pe parcursul serii, însă meteorologii spun că vor mai exista rafale din când în când.

”Sperăm că vânturile puternice vor scădea în intensitate pe parcursul serii, dar meteorologii anticipează că vor mai fi rafale din când în când. Oamenii nu trebuie să se întoarcă în cartierele lor până când nu vor primi în mod oficial confirmarea că vor fi în siguranţă să facă acest lucru”, este declarația lui Joe Pelle.

Autoritățile americane au mai informat că pompierii au fost ajutați de Garda Națională și că unele incendii au izbucnit de la scânteiele provocate de cablurile de înaltă tensiune rupte de furia vântului.