Incendiu în România! În ultimele 24 de ore, au avut loc 89 de incendii la nivel național, provocând arderea a peste 500 de hectare de teren, conform informațiilor furnizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Pompierii militari au intervenit în total în 1.766 de situații de urgență, dintre care 144 au fost dedicate stingerii incendiilor înregistrate în diverse zone ale țării. Din aceste incendii, 89 au fost generate de arderi necontrolate, afectând o suprafață totală de 523 de hectare de teren, conform comunicatului de presă transmis vineri de către IGSU.

Echipele SMURD au acordat asistență medicală pentru 1.400 de persoane

În aceeași perioadă de timp, echipele SMURD au acordat asistență medicală pentru 1.400 de persoane aflate în dificultate în urma efectelor provocate de incendiu.

De asemenea, echipele operative au intervenit în 200 de situații pentru protejarea comunităților și a bunurilor acestora.

S-a acordat o atenție deosebită accidentelor rutiere, unde echipele de descarcerare au intervenit în cinci situații pentru extragerea victimelor blocate în autoturisme.

În plus, joi, pentru protecția populației, au fost transmise zece mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT. Oamenii au fost alertați asupra prezenței animalelor periculoase. Este vorba de cele din județele Argeș, Buzău, Covasna, Harghita, Mureș, Prahova și Suceava.

Avertizări pentru caniculă în mai multe regiuni din România

Meteorologii au emis avertizări pentru caniculă în mai multe regiuni din România pentru ziua de vineri și sâmbătă. Conform prognozei, atât vineri cât și sâmbătă sunt așteptate avertizări de cod galben și portocaliu. În plus, pentru ziua de sâmbătă, mai multe zone sunt sub avertizare de cod roșu.

Avertizarea de cod roșu este valabilă pentru mai multe județe. E vorba de Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș. Această avertizare indică condiții meteorologice extreme de caniculă, cu temperaturi foarte ridicate.

În ceea ce privește ziua de vineri, meteorologii au emis o avertizare de cod galben de căldură pentru mai multe zone din țară. Aceasta semnalează condiții meteorologice călduroase care necesită atenție sporită.

Avertizare de cod galben și portocaliu

Pentru ziua de vineri, meteorologii au emis o avertizare de cod galben de căldură în diverse zone. Valul de căldură va persista în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Crișana, Oltenia și Muntenia.

Temperaturile maxime vor fi în general între 31 și 34 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va apropia de pragul critic de 80 de unități, conform informațiilor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).