Situație fără precedent în Italia. Sute de persoane au fost evacuate după incendiile puternice care au luat cu asalt Sicilia. Flăcările au ajuns până în zonele rezidențiale, iar în Catania, focul a ajuns chiar și până în centrul orașului.

În același timp, una dintre cele mai cunoscute plaje a ars, iar flăcările s-au apropiat extrem de mult de aeroportul din Catania, care a fost închis timp de mai multe ore.

Amintim faptul că în prezent în Sicilia sunt active peste 100 de incendii, iar pompierii se luptă constant pentru a putea câștiga lupta cu focul. Totodată, seceta, dar și temperaturile extrem de ridicate au contribuit și ele la răspândirea flăcărilor.

În Turcia, situația este la fel de gravă, iar fumul a început deja să se vadă din satelit, apropiindu-se de insulele grecești. Mai mulți turișt s-au grăbit să ajungă la malul mări, unde erau așteptați de bărcile de salvare în contextul în care autoritățile au anunțat evacuarea mai multor hoteluri din stațiunea turcă Bodrum, situată la Marea Egee, care este amenințată de incendii de vegetație.

Incendiile fac ravagii în Turcia 

Focul s-a extins extrem de repede din cauza caniculei, dar și a vântului, ajungând de la dealuri până la oraș. Imaginile postate pe rețelele de socializare arată infernul. Sute de turiști pleacă din locurile unde sunt cazați, trăgând după ei valizele pe care le pregătiseră pentru o vacanță de vis.

În spatele lor, dar și lângă hoteluri se văd flăcări mari, dar și un fum negru intens.

Amintim faptul că în doar patru zile, aproape 100 de incendii au izbucnit în Turcia în zonele de coastă de la Marea Mediterană, iar unele ard și la ora actuală. În ceea ce privește bilanțul total, cel puțin șase oameni au murit și alți peste 150 au fost răniți, iar 2.300 de case au ars în dezastrul provocat de foc.

Fumul este atât de dens încât se apropie de insulele grecești. Astfel, amploarea incendiilor devastatoare care au lovit stațiuni de pe coastele Turciei la Marea Mediterană, dar și de la Marea Egee se vede cel mai bine din aer. Din zecile de focare, autoritățile au reușit să aducă sub control o mare parte. Altele sunt încă active și periculoase, inclusiv în regiunea turistică Antalya.

Țările vecine au intervenit

Elicopterele, dar și pompierii intervin pentru stingerea incendiilor, iar Ucraina, rusia, Azerbaidjan și Iran s-au mobilizat pentru a oferi ajutor Turciei. Sunt prezenți și voluntari care ajută la stingerea incendiilor.

Pe lângă oamenii care și-au pierdut viața, experții din domeniu susțin că mii de animale, atât sălbatice cât și domestice au murit în urma incendiilor.

Și în Grecia, lupta cu flăcările continuă. Autoritățile grecești anunță că 95 de pompieri, 33 de camioane, patru avioane de stingere a incendiilor şi elicoptere au fost mobilizate pentru a lupta împotriva acestui incendiu în regiunea Zeria.

Autorităţile au trimis mesaje de alertă pe telefoanele mobile pentru a avertiza locuitorii cu privire la necesitatea evacuării satelor Zeria, Kamares, Achaias şi Labiri, notează France Presse.

În același timp, autostrada din zona afectată, precum şi podul Rio-Antirio ce leagă Peloponez de Grecia continentală au fost închise circulaţiei, potrivit agenţiei de presă elene ANA.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de stiripesurse.ro (@stiripesurse)