‘Pentru mine este o mare bucurie să vizitez un proiect de succes. Este un proiect început în anul 2002, atunci când compania Arçelik a preluat uzina de la Găeşti. Este un proiect care astăzi oferă salarii, oferă siguranţă pentru aproape 4.000 de familii, un proiect care asigură o creştere a exporturilor’, a declarat premierul Victor Ponta, cu ocazia unei vizite efectuate la fabrica din Găeşti.
Primul-ministru a apreciat că investiţiile care se vor face în viitorul apropiat în fabrica de la Găeşti vor asigura creşterea semnificativă a capacităţii de producţie, încasări superioare la buget şi crearea a aproximativ 1.000 de locuri de muncă.

‘Am folosit această ocazie ca să spun conducătorilor companiei că oricine creează locuri de muncă în România este considerat un prieten şi trebuie să fie tratat ca un prieten de către autorităţile statului. pentru România, pentru Găeşti, fabrica de aici reprezintă o oportunitate economică extraordinară şi reprezintă, în acelaşi timp, o continuare a unui brand care a însemnat foarte mult pentru cei mai puţin tineri, aşa ca mine şi ca părinţii mei’, a spus premierul, care şi-a amintit de bucuria pe care a trăit-o familia sa ‘în urmă cu vreo 25 de ani’, când a achiziţionat primul congelator produs la Găeşti.

La rândul lor, reprezentanţii companiei ‘Arctic’ au mulţumit autorităţilor române pentru sprijinul acordat şi au precizat că cele 10 milioane de euro acordate de Guvern vor contribui la dezvoltarea capacităţii de producţie din România.

‘Vom creşte capacitatea de producţie pentru aparatele frigorifice cu 50%. Odată finalizată această investiţie, fabrica de la Găeşti va fi cea mai mare fabrică de frigidere din Uniunea Europeană. iar cea mai mare parte a producţiei va merge la export’, a spus Levent Çakiroglu, preşedintele grupului Arçelik, citat de Agerpres.

Valoarea totală a investiţiilor care vor fi realizate la fabrica de la Găeşti se ridică la 23 de milioane de euro, dintre care 10,2 milioane de euro reprezintă ajutorul de stat. În următori cinci ani vor fi create în mod direct 572 de locuri de muncă, la care se adaugă 259 la furnizori şi subcontractori.

Contribuţia companiei ‘Arctic’ la bugetul de stat în perioada 2014 – 2018 este estimată la peste 11 milioane de euro.

Grupul turcesc Arçelik a preluat pachetul majoritar de acţiuni de la compania ‘Arctic’ în anul 2002. Până în 2011, cifra de afaceri a companiei a crescut de la 94 la 224 de milioane de euro, iar capacitatea de producţie a ajuns la 1,65 de milioane de unităţi. Produsele fabricii de la Găeşti sunt destinate pieţelor externe în proporţie de 80%, fiind exportate în 40 de ţări din Europa şi Asia.

Grupul Arçelik deţine 14 fabrici în cinci ţări şi are aproape 24.000 de angajaţi.
Sursa: Agerpres