FMI a redus estimările de creştere pentru statele importatoare de ţiţei din Orientul Mijlociu – inclusiv Egipt şi Tunisia – la doar 1,9% în acest an, faţă de estimarea anterioară a FMI de 2,3% şi mult sub creşterea de 4% înregistrată în 2010.

Şi pentru 2012, FMI estimează o creştere mai lentă decât s-a estimat anterior, la aproximativ 3%.

‘De la începutul acestui an, o deteriorare a perspectivei economiei internaţionale şi sporirea presiunilor sociale interne au avut ca rezultat o încetinire a economiei în multe din statele importatoare de ţiţei din regiune’, a declarat Masood Ahmed, şeful departamentului pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală a FMI.

Statele exportatoare de petrol, un grup divers care include de la Arabia Saudită la Yemen, vor avea o evoluţie mai bună datorită majorării preţului ţiţeiului şi a producţiei.

Pentru aceste state, FMI a menţinut neschimbate estimările de creştere la 4,9%, faţă de o prognoză de 4% pentru economia mondială.

Pentru 2012, FMI estimează că statele exportatoare de petrol vor înregistra un avans al economiei de 3,9%.

Raportul FMI include statele exportatoare de petrol Algeria, Bahrein, Iran, Irak, Kuwait, Oman, Qatar, Sudan, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Yemen şi ţări importatoare de ţiţei: Afganistan, Djibouti, Egipt, Iordania, Liban, Mauritania, Maroc, Pakistan, Siria şi Tunisia. Raportul FMI nu include Libia, din cauza tulburărilor cauzate de războiul civil.
SURSA: Agerpres