Serbia şi promotorul imobiliar din EAU, Eagle Hills au convenit asupra unei controversate investiţii de trei miliarde de dolari pentru a reamenaja zona Savamala, centrul vieţii artistice şi nocturne al Belgradului.

Acest cartier central – construit în secolul al XIX-lea pe malul râului Sava, în apropiere de centrul Capitalei – va fi transformat într-un luxos complex cuprinzând imobile de locuit, birouri, magazine şi un turn înalt de 200 de metri în stilul a ceea ce se face în Dubai.

Jumătate din infrastructurile acestui proiect botezat Belgrade Waterfront ar urma să fie finalizată în mai puţin de 20 de ani, potrivit acordului semnat de ministrul sârb al infrastructurilor Zorana Mihajlovic şi un conducător al Eagle Hills.

Grupul va investi 300 de milioane de euro în proiect, din care jumătate din capitalul propriu şi cealaltă jumătate din împrumuturi din partea acţionarilor, potrivit unei declaraţii a autorităţilor sârbe. Niciun alt detaliu despre restul finanţării şi nici despre eventuale contrapartide sârbe nu au fost dezvăluite.

Sute de persoane manifestau duminică în faţa imobilului în care era semnat acordul.

„Trădătorilor!”, „Nu vă vom lăsa să faceţi asta!”, scandau manifestanţii în mijlocul cărora trona un imens răţoi galben din polistiren, simbol al înşelăciunii în cultura sârbă.

„Credem că este o imensă escrocherie”, a declarat Radomir Lazovic, unul dintre organizatorii manifestaţiei. „Proiectul este lipsit de transparenţă, nu se cunoaşte nimic din el. Experţii nu au fost consultaţi. Nu există studiu de fezabilitate economică”, a argumentat el pentru AFP.

Numeroase asociaţii se opun acestui proiect de amenajare faraonică de când a fost prezentat de guvernul premierului Aleksandar Vukic, ca principal proiect al său de referinţă.

Opozanţii consideră că acest proiect, incluzând vânzarea a peste 6.000 de apartamente luxoase, este nerealist într-o ţară în care salariul mediu este de 350 de euro.

Totuşi primarul Belgradului, Sinisa Mali şi-a exprimat satisfacţia pentru semnarea acordului. „Belgrade Waterfront este cel mai mare proiect de acest gen, nu doar în regiune, ci în toată Europa”, a adăugat el. AGERPRES