"În cadrul unei iniţiative a Arabiei Saudite care are ca scop oprirea masacrului din Siria, echipament militar saudit este trimis către Iordania pentru a echipa ASL", a declarat diplomatul sub protecţia anonimatului. "Detaliile acestei operaţiuni vor fi anunţate în viitor", a adăugat sursa, care a refuzat să ofere detalii despre natura încărcăturii trimise rebeliunii.

Arabia Saudită este foarte critică la adresa regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad în legătură cu represiunea dusă de acesta împotriva revoltei populare din Siria. Miercuri, aceasta a anunţat închiderea ambasadei sale de la Damasc şi repatrierea diplomaţilor din Siria, după ce şi-a retras, în august 2011, ambasadorul din această ţară.

La 4 martie, ministrul saudit al afacerilor externe, Saud al-Faisal, a estimat că opoziţia siriană are ‘dreptul’ să se înarmeze. "Este dreptul sirienilor să se înarmeze pentru a se apăra. Armele folosite pentru a ataca locuinţe sunt aceleaşi utilizate în timpul războaielor împotriva inamicilor", a declarat acesta la Riad.

Mai multe ţări, în special Qatarul, au anunţat deja că sunt gata să furnizeze armament rebelilor sirieni, iar Parlamentul kuweitian a adoptat o rezoluţie privind înarmarea opoziţiei siriene.

Luni, ministrul sirian al informaţiilor, Adnane Mahmoud, a acuzat Arabia Saudită şi Qatarul de complicitate cu bandele teroriste care acţionează în Siria, potrivit Damascului, şi a declarat că cele două ţări îşi asumă astfel vărsările de sânge din această ţară.

ASL, formată iniţial din mii de militari disidenţi, cuprinde şi civili care s-au alăturat luptei armate, dar nu dispune decât de arme uşoare, faţă de artileria grea a armatei regulate.