‘Aşa cum am afirmat de mai multe ori, Arabia Saudită şi alte state rămân dispuse să compenseze orice deficit real sau perceput al ofertei de petrol’, a afirmat oficialul saudit în cadrul celui de-al 13-lea Forum internaţional pentru energie.

El consideră că piaţa petrolului este în prezent ‘echilibrată’ şi există ‘capacităţi de producţie şi rafinare suficiente’, punând pe seama speculatorilor creşterea preţului ţiţeiului. ‘Dezinformările care vorbesc despre vârful petrolier (ipoteza că producţia de petol a atins la nivel mondial un vârf, urmând să intre în declin, n.red.) şi temerile nefondate cu privire la capacităţile de producţie au contribuit la volatilitatea preţurilor. (…) Dar de fapt acestă volatilitate este provocată de speculatorii de pe piaţă’, explică oficialul de la Riad, care a mai afirmat în luna ianuarie că ţara sa are capacitea de a-şi spori extracţia de petrol.

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) estimează, în raportul său lunar publicat miercuri, că în urma aplicării sancţiunilor internaţionale, exporturile de petrol iranian ar putea fi reduse cu o treime începând cu jumătatea acestui an, ceea ce reprezintă o cantitate cuprinsă între 800 de mii şi un milion de barili zilnic.