Ali Naimi, puternicul ministru al Petrolului din Arabia Saudită, a avut, marţi, una dintre rarele sale intervenţii cu privire la situația de pe piețele de țiței, spunând că prețul ridicat al petrolului este „nejustificat” şi că ţara sa va crește producția și cu 25%, dacă este necesar.

În timp ce criza nucleară iraniană continuă, preţul la petrol a crescut în această lună la cea mai ridicată valoare de după 2008, de 128 dolari pe baril. În acest context, obiectivul Arabiei Saudite este de a readuce preţul la 100 de dolari pe baril, anunţă Financial Times. "Un preţ ridicat la petrol poate atrage după sine efecte negative asupra economiei globale", este concluzia cabinetului saudit.

Naimi a declarat că doreşte "să alunge pesimismul din piaţă" şi teama generală că lumea se va confrunta din nou cu o situaţie similară celei din 2008, care a anunţat iminenţa recesiunii globale. "Consider că preţurile ridicate sunt nejustificate astăzi din punct de vedere al cererii şi ofertei. Chiar nu înţeleg de ce preţurile se comportă astfel", a declarat ministru saudit al Petrolului.

El a arătat că oferta "este mult mai stabilă în prezent decât în 2008", când barilul de petrol crud atinsese 147 dolari barilul. Acum, nivelul furnizării globale a depăşit nivelul cererii cu circa 1-2 milioane de barili pe zi, spune Naimi.

Arabia Saudită are capacitatea de a suplimenta producţia cu încă 2,5 milioane de barili pe zi. Regatul ar putea produce în jur de 9,9 milioane de barili pe zi în aprilie, şi să exporte 7,5 – 8 milioane de barili pe zi, a mai spus Naimi.

Întrebat dacă ar putea determina reducerea preţului la petrol prin creşterea cantităţii exportate, ministrul Petrolului a explicat că nu există cerere pentru mai mult ţiţei. "Suntem pregătiţi şi dispuşi să livrăm mai mult ţiţei în piaţă, dar avem nevoie şi de cumpărători", a spus el.

Rezervele de ţiţei în ţările industrializate sunt în creştere, estimările specialiştilor fiind că acestea vor ajunge să asigure necesităţile pentru două luni, în luna aprilie.