Perspectiva ratingului Bulgariei este pozitivă din ianuarie 2010.

Plafonul de ţară pe termen lung şi scurt al Bulgariei, ‘Baa3/P-3’, pentru depozitele bancare în valută şi plafonul de ţară ‘A1’ pentru datoria ţării pe termen lung în valută a fost de asemenea plasat sub supraveghere, pentru o posibilă revizuire în creştere, a anunţat agenţia.

O balanţă de plăţi solidă a guvernului şi prudenţa fiscală, evidenţiate de menţinerea unei rezerve fiscale prudente şi aşteptata reducere a deficitului în acest an sub plafonul de 3% stabilit de UE reprezintă unul din motivele care au determinat Moody’s să plaseze sub supraveghere, pentru o posibilă revizuire în creştere, ratingul ‘Baa3’ atribuit Bulgariei.

Un alt motiv în reprezintă faptul că Bulgaria funcţionează sub un sistem de tip consiliu monetar care păstrează leva legată de euro la un curs de schimb de 1,95583 leva pentru un euro. Agenţia apreciază largul consens politic pentru menţinerea acestui consiliu monetar, în vederea protejării stabilităţii macroeconomice, deşi Moody’s susţine că sistemul monetar este potenţial vulnerabil la şocurile externe din cauza datoriei externe relativ ridicate şi a legăturilor strânse dintre sistemele bancare din Grecia şi Bulgaria.