Fostul director al Spitalului de Psihiatrie din Săpoca, medicul Maria Cristache, a conturat profilul criminalului Gheorghe Dincă. Medicul consideră că Dincă joacă teatru pentru anchetatori și știe să mintă atât de bine încât poate păcăli și aparatul poligraf, relatează România TV.

Medicul Maria Cristache crede că acest individ depășeste teoria psihopatologică și a încadrării la momentul acesta. Attrocitățile comise de Dincă par gesturi vechi, repetitive, începute cu mult timp înainte.

„Să nu creadă nimeni că acest individ nu a avut discernământ când a comis faptele, cu toate că aberația lui psihologică, psihopatologică depășește limita cărții noastre, a teoriei psihopatologice și a încadrării la momentul acesta. Obsesia lui legată de viața sexuală spune foarte multe și explică de ce s-a ajuns la comportamentul lui actual, de ce îi plăcea să caute fetele tinere, de ce le viola, de ce le agresa.

Trebuie lăsat să-și reîncarce bateriile, ca să zicem așa, mental, psihologic, fiziologic și organic ca el să poată să povestească, că eu sunt ferm convinsă că o să aibă foarte multe lucruri de spus.

În psihicul lui a devenit atât de „exact” în ceea ce a gândit, în modul în care a acționat, încât, dacă se va dovedi cu adevărat că este criminal în serie, este de crezut că fiecare crimă comisă l-a perfectat, l-a făcut să judece că ceea ce a reușit acum va reuși data viitoare cu mai mare ușurință. (…) Sunt personalitati care au componenta paranoică și bănuiesc că pe aici ne aflăm cu el. Chiar dacă a încercat să-și caute, să-și dezvolte, a gândit, a premeditat totul să aibă un alibi la un moment dat, și-a creat un complex de idei patologice nestructurarate, pentru ca până acum nu a dat dovadă dacă delirează, nu a data dovada unui comportament psihotic, unui comportament delirant.

Cât teatru ar juca, cât ar încerca să inducă, pentru că sunt oameni care de la Dumnezeu știu să mintă, știu să-și ascundă atât de ușor grimasele, emoțiile pe față. Poate să depășească cu mult și nu este cazul lui să fie supus testului poligraf. Pentru că cu atâta detașare, pentru că față de un om normal care are emoții cumplite când este supus unui test de felul testului poligraf, acest individ depășește standartul acestor aparate, în momentul de față.

O psihopatie este conturată la 18 ani, el are 66 de ani.

În atâția ani a adunat, a conturat. Sunt lucruri și experiențe negative care fac să nu repetăm același comportament, dar aici, fiind vorba de un psihopat, cu un anumit profil, în ceea ce privește agresivitatea, violența, preocuparea lui în sfera sexualității, cu fiecare caz a prelucrat și a acționat, chiar dacă lucrurile par trase la indigo, sunt ferm convinsă că lucrurile nu au stat deloc așa”, a explicat Maria Cristache.