Potrivit Ministerului Sănătăţii de la Sofia, Bulgaria estimează că va primi până în luna august în total circa 1,5 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna, care ar fi suficiente pentru vaccinarea a circa 750.000 de persoane.

Bulgaria ar urma să primească aproximativ 4,5 milioane de doze

Vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna sunt deocamdată singurele autorizate în UE, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunţând tot vineri că ar putea lua până la sfârşitul lunii ianuarie o decizie privind autorizarea unui al treilea vaccin, AstraZeneca/Oxford. Din acesta din urmă Bulgaria ar urma să primească aproximativ 4,5 milioane de doze, a declarat în aceeaşi zi ministrul bulgar al sănătăţii, Kostadin Anghelov, în timpul unei vizite împreună cu premierul Boiko Borisov la un spital din localitatea Goţe Delcev. Primul lot de vaccin AstraZeneca/Oxford care va fi livrat Bulgariei, dacă acesta va fi autorizat de EMA, va cuprinde circa 500.000 de doze, potrivit ministrului sănătății.

Contractele cu producătorii de vaccinuri au fost încheiate de Comisia Europeană şi vaccinurile sunt repartizate ţărilor membre ale UE proporţional cu populaţia fiecăreia. Bulgaria are o populaţie de circa 7 milioane de locuitori.
În ultimele 24 de ore au fost confirmate în această ţară 867 de noi cazuri de COVID-19, din 9.911 teste, şi 57 noi decese asociate acestei boli. Numărul spitalizărilor este de 4.250, dintre care 377 la terapie intensivă.

Marea Britanie a autorizat vaccinul Moderna

Ministerul Sănătății din Londra a anunțat, vineri, autorizarea celui de al treilea vaccin din Marea Britanie, cel produs de Moderna. În urma acestei autorizări, guvernul britanic a suplimentat comanda pentru vaccinuri Moderna cu 10 milioane doze, în plus faţă de cele 7 deja comandate şi a căror livrare va începe în primăvară. Până în prezent au fost vaccinate peste un milion şi jumătate de persoane în Marea Britanie. Marea Britanie, țara cu cele mai multe persoane decedate din cauza Covid-19, cu peste 78.000 de decese, este de asemenea prima ţară occidentală care a început campania de vaccinarea anti-COVID-19, pe 8 decembrie, mai întâi cu vaccinul BioNTech/Pfizer, apoi şi cu cel al AstraZeneca-Oxford. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a actualizat vineri prospectul vaccinului Pfizer/BioNTech, stabilind că din fiecare fiolă pot fi extrase şase doze de vaccin, faţă de cinci până în prezent.