Numarul de turisti din afara tarii care au vizitat Albania in acest an a fost de exact 2.089.530 din ianuarie pana in august, cu circa 400.000 mai multi decat in aceeasi perioada a anului precedent. Dintre acestia, 984.038 au fost straini in adevaratul sens al cuvantului, restul fiind albanezi cu drept de sedere in alta tara.

Potrivit Ministerului Transporturilor din Albania, care gestioneaza si domeniul turismului, numarul crescut de turisti este rezultatul unei campanii de promovarii a tarii ca destinatie turistica, in special pentru perioada verii. Punctele forte ale campaniei au fost reclame difuzate pe CNN si cateva posturi tv din tari europene, precum si un ghid de 500 de pagini pus la dispozitie gratuit celor interesati.

Pentru ca sa avem un calcul mai exact, sa-i luam in seama doar pe cei 980.000 de turisti straini propriu-zisi. Pentru o tara mai mica decat a noastra, cu un grad de dezvoltare mai mic decat al Romaniei (pe ansamblu), cifra este mai mare decat numarul de 100.000 de turisti straini care au vizitat Romania in exact aceeasi perioada de timp. Aproape de zece ori mai mare, valoarea de 980.000 fiind foarte aproape de milion. Dupa ce Bulgaria ne-a intrecut de mult la turism, captand si turisti romani din ce in ce mai numerosi, nu trebuie sa ne mire faptul ca, intr-un viitor deloc indepartat, Albania va deveni mai atractiva decat Romania. Judecand dupa numarul turistilor din 2008 am putea spune ca este deja asa.

Sursa: Panorama (Albania)