Acţiunile Apple au închis în cădere cu 2% în tranzacţiile de pe piaţa reglementată, astfel că valoarea de piaţă a Apple a coborât la 522,4 miliarde dolari, cu 78 miliarde dolari sub maximul absolut atins în sesiunea de acum două săptămâni. Acţiunile Apple au fost lovite de cifrele publicate înaintea şedinţei de tranzacţionare de către AT&T şi Verizon, cei mai mari vânzători de iPhone din SUA.
AT&T a spus că în primul trimestru din acest an a vândut 4,3 milioane de iPhone, în cădere puternică faţă de nivelul de 7,6 milioane înregistrat în trimestrul vacanţei de iarnă. Totuşi, vânzările au depăşit nivelul din urmă cu un an, de 3,6 milioane de iPhone.
La rândul ei, Verizon a raportat vânzări de 3,2 milioane de iPhone în primul trimestru din 2012, în scădere puternică de la 4,3 milioane de aparate vândute în urmă cu un an.
Rezultate cu mult peste estimările pieţei
După închiderea sesiunii de pe Wall Street, Apple a raportat vânzări de 35 milioane de iPhone în perioada ianuarie-martie, de circa două ori mai mult decât a vândut cu un an în urmă, depăşind astfel încă o dată estimările analiştilor.
Surpriza cea mai mare a venit însă din partea profitului trimestrial, care aproape s-a dublat în primul trimestru, la 11,6 miliarde dolari, comparativ cu cel din urmă cu un an. Practic, Apple a bătut incredibil de tare estimările pieţei, care se aştepta la un profit net de 9,2 miliarde dolari.
După publicarea acestor rezultate, acţiunile Apple au explodat în sesiunea extinsă, crescând cu peste 7%. Mai exact, acţiunile au revenit peste pragul de 600 dolari, de la 560 dolari la închidere. Pe parcursul sesiunii de pe Wall Street, acţiunile Apple atinseseră un minim de 555 dolari.
Profitul raportat de Apple pentru ianuarie-martie 2012 a fost de 12,30 dolari pe acţiune, de circa două ori mai mare decât în perioada similară de anul trecut, când a fost de 6,40 dolari pe acţiune sau de 6 miliarde dolari cu totul.
De asemenea, Apple a bătut consistent şi estimările privind veniturile. A raportat venituri trimestriale de 39,2 miliarde dolari, în creştere cu 59% faţă de acum un an, în condiţiile în care analiştii se aşteptau la venituri de 37 miliarde dolari.
Unde a dezamăgit Apple
Vânzările de iPad s-au situat sub aşteptările analiştilor, la 11,8 milioane unităţi. Cu toate acestea, vânzările din primul trimestru din acest an le-au depăşit de 2,5 ori pe cele din urmă cu un an, în condiţiile în care a lansat un nou model de iPad pe parcursul ultimului trimestru.
Şi pentru laptopurile Mac vânzările s-au situat uşor sub estimările pieţei, la 4 milioane de unităţi. Totuşi, faţă de anul trecut vânzările de Mac au crescut cu 7%, în contextul în care piaţa PC-urilor a urcat cu aproximativ 2%.