Apple, cea mai valoroasă companie din lume, a fost criticată în mod repetat pentru că le permite copiilor să cheltuiască sute de dolari pe jocuri, atunci când folosesc iPhonul părinţilor. Deşi descărcarea multor aplicaţii sau jocuri este gratuită, rularea jocului poate atrage după sine mai multe costuri.

"Aceste jocuri creează o mare dependenţă, fiind proiectate în mod deliberat să fie aşa, şi au tendinţa de a-i obliga pe copiii care se joacă să cumpere cantitaţi mari de bani vrtuali pentru jocuri, în valoare de peste 100 de dolari", este opinia tribunalului american care tratează acest caz.

Tinerii nu trebuie să furnizeze datele cardului de credit, deoarece costurile sunt plătite din conturile iTunes ale părinţilor, iar până când aceştia află despre facturile uriaşe pot trece chiar şi 24 de ore.

Apple a fost deja nevoit să schimbe setările de securitate valabile pentru iPhone, tocmai în încercarea de a evita acumularea unor facturi uriaşe de către copii. Problema, însă, spun reprezentanţii Apple, este că părinţii nu realizează că ei pot activa setările de securitate şi pot bloca accesul copiilor la datele cardului de credit, scrie Daily Mail. Publicaţia a scris despre un copil de şapte ani care a mărit costul facturii la 1.300 de lire sterline în numai patru zile, după ce mama sa i-a descărcat gratuit pe iPad aplicaţia "Tap Zoo". Ce nu ştia aceasta este că pentru fiecare animal cumpărat taxa era de 80 de lire. În cele din urmă, Apple a fost de acord să restituie banii.