Bitdefender, liderul pieţei româneşti de securitate a informaţiilor, a descoperit recent existenţa a cinci aplicaţii spion  în magazinul de aplicaţii Android Market, programe care fură date confidenţiale din telefoanele utilizatorilor.

Aplicaţiile au la bază un program de tip spyware, numit Android.Spyware.GoneSixty.Gen, care extrage informaţii din telefonul victimei, precum contacte, mesaje, lista de apeluri recente sau istoricul de căutări în browser. Spionul nu trebuie decât să descarce şi să instaleze pe telefonul utilizatorului una dintre cele cinci aplicaţii, care va rula discret în fundal, fără ca acesta să îşi dea seama. În plus, totul se petrece extrem de rapid, în doar 60 de secunde, iar la finalizarea procesului, aplicaţia se dezinstalează singură.

Pentru a accesa datele furate, spionul trebuie să intre pe site-ul dezvoltatorului aplicaţiilor şi să introducă parola cerută. Pentru a intra în posesia mesajelor sau a istoricului de apeluri, se percepe o taxă de 5$, un preţ mic pentru o încălcare majoră a regulilor de confidenţialitate. Dacă persoana respectivă şi-a salvat pe telefon şi informaţii de la locul de muncă, atunci un astfel de instrument poate compromite bunul mers al unei companii.

Deşi pe site este menţionat faptul că informaţiile pentru care nu s-a plătit taxa necesară vor fi şterse după o zi, din respect pentru utilizator şi din motive de securitate, nu există nicio garanţie că acest lucru chiar se întâmplă. O bază de date cu informaţii confidenţiale, fie acestea de natură personală sau de business, poate reprezenta o mină de aur pentru criminalii informatici.  

Pentru a limita riscurile furtului de date din telefoane mobile, experţii Bitdefender le recomandă utilizatorilor:
– Să nu îşi lase telefonul nesupravegheat atunci când se află într-un loc public.
– Dacă împrumută telefonul cuiva, să fie atenţi la toate acţiunile pe care respectivul le iniţiază pe telefon.
– Să folosească o soluţie de securitate dedicată pentru smartphone-uri.  
– Să nu stocheze informaţii legate de locul de muncă pe telefon, sau să cripteze astfel de informaţii.