Acesta a precizat că APIA va trebui ca peste doi ani să-şi reducă din competenţe doar pentru activităţi de plăţi şi control şi să cedeze astfel din atribuţii către camerele agricole şi asociaţiile profesionale. În acest fel, APIA nu va mai avea nevoie de toţi cei 5.500 de angajaţi, mai ales dacă aproape toţi fermierii ajung să-şi depună cererile în format electronic. “Dacă numai 1% din fermieri mai depun cereri în mod clasic şi restul depun electronic înseamnă că nu mai avem nevoie de 5.500 de angajaţi la APIA. E un semnal pozitiv”, a spus ministrul Agriculturii.
Fuia a dat exemplu Franţei, unde instituţia cu profil similar are 2.200 de angajaţi şi face plăţi de 20 miliarde euro. “Acolo o să ajungem şi noi”, a mai spus ministrul, după ce directorul APIA, Florin Marius Faur, declarase că anul trecut peste 97% din fermieri au depus cererile electronic, acest proces fiind lansat în 2010.
“Este foarte îmbucurător faptul că doar 35 de fermieri din cei 353.000 de fermieri ai României care au depus cereri până în acest moment au ales să depună varianta clasică”, a spus Faur, referindu-se la campania din acest an, începută la 1 martie. Faur a mai arătat că fermierii români au înţeles acest concept, iar gradul de calitate a cererilor a crescut. “Am ajuns la un ritm de preluare zilnică de aproape 21.000 de cereri”, a precizat Faur.