Oficialii susțin să nu cedăm în procesul de combatere a virusului, precizând că nu trebuie irosită speranţa creată de vaccinuri. Declarațiile au fost făcute în contextul în care pandemia face în continuare victime.

Cu atât mai mult, săptămâna aceasta, sistemul Covax, creat pentru a distribui în mod echitabil vaccinurile anti-COVID, a permis, în sfârşit, începerea imunizării în ţările care anterior nu au avut acces la vaccinuri.

Au fost trimise aproximativ douăzeci de milioane de doze în douăzeci de ţări. Săptămâna viitoare 31 de ţări vor beneficia de alte 14.4 milioane de doze.

“Este un progres încurajator, dar volumul dozelor distribuite prin Covax rămâne relativ scăzut”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Mai mult, volumul de livrare planificat de Covax până la sfârşitul lunii mai nu reprezintă 2% până la 3% din populaţia ţărilor beneficiare “în timp ce altele se îndreaptă rapid spre vaccinarea întregii populaţii în următoarele luni”.

Tările bogate sunt criticate dur

Sunt acuzate de faptul că, sub presiunea populaţiei, acumulează vaccinuri creând astfel un deficit pentru cei mai puţin norocoşi. Un naţionalism al vaccinului pe care Tedros Adhanom Ghebreyesus îl denunţă constant.

Doctorul Michael Ryan, responsabil pentru programul OMS de gestionare a situaţiilor de urgenţă, a avertizat împotriva tuturor tentaţiilor de a lăsa garda jos prea curând.

“Sunt foarte, foarte îngrijorat că se crede că am lăsat în spate ce a fost mai greu. Nu este cazul”, a declarat acesta la o conferinţă de presă organizată la Geneva.

“Ţările vor recădea într-un al treilea sau al patrulea val dacă nu suntem atenţi”, a avertizat Michael Ryan.