Domnilor guvernanți, treziți-vă! Coborâți de pe piedestalul politicii, nu vă mai ascundeți în spatele cutumelor. România trebuie guvernată. Cu politici clare, nu cu politicianisme. Dacă nu uitați de metodele învechite de a strânge bani pentru partid, acestei țări nu-i rămâne decât o cale. Cea spre ruinare.

S-a terminat campania electorală, nu mai trebuie să vă lansați în promisiuni neonorate. Acum trebuie să veniți cu măsuri bune și corecte pentru mediul de business și pentru cetățeni. Nu aveți niciun drept să-i împovărați și mai mult pe contribuabilii cinstiți și să-i menajați pe cei corupți. Scopul vostru este de a pune pe roate un sistem eficient care să aducă bunăstare țării. Iar când spun țară mă refer la cetățeni, la acei oameni plătitori de taxe și impozite, și nu la bunăstarea partidului. Deschideți urechea la semnalele trase de oamenii de afaceri autohtoni, care vorbesc la perete, întrucât voi, guvernanții, sunt aplecați doar la planul vostru. Aproape zilnic mă întâlnesc și discut cu manageri români sau străini, cu patroni de firme mai mici sau mai mari, care se plâng de sistemul birocratic. Nu de puține ori, aceștia nici nu vor să discute sau să-și promoveze produsele sau businessul de teamă. De teama voastră, a instituțiilor de control care nu fac altceva decât să le caute nod în papură. Nu aici e ținta. Nu la cei corecți, care își plătesc taxele și impozitele, contribuind cu zeci sau sute de milioane la bugetul consolidat, ci la cei pe care nu-i vedeți. Mai corect spus pe cei care nu doriți să-i vedeți – cei așa-ziși „protejați“.  Am colindat țara în lung și-n lat, am întâlnit oameni de afaceri din toate sectoarele, de la industria grea la turism, de la agricultură la it&c. Știți ce-i unește? Satisfacția. Acea satisfacție de realiza lucruri bune și corecte. Mesajul lor către stat/autorități a fost unul simplu: „să ne lase să muncim, să ne facem treaba“. Și mai cer un lucru – predictibilitate. Nu mai vor schimbări bruște, peste noapte, care le dă peste cap planurile de dezvoltare și le blochează proiectele.

Predictibilitatea se poate realiza doar dacă există voință din partea voastră. Căutați în propria ogradă. Aici e problema, nu la contribuabili. Veniți în sprijinul cetățenilor și a mediului de business cu lucruri simple care să le ușureze viața. Nu vrem cozi la plata taxelor, nu vrem să depunem cinci documente la șase instituții pentru a primi un act, care de multe ori se dovedește a fi nefolositor. Și pe lângă asta să mai facem și două drumuri la Poștă pentru timbre fiscale de 20 de bani. Lupta trebuie să o duceți cu voi înșivă, nu împotriva noastră. Reduceți evaziunea fiscală, nu o umflați cu alte taxe.

CIPRIAN MAILAT,
redactor-șef adjunct Capital