Dacă preţul mediu cerut pe metru pătrat util pentru un apartament vechi cu două camere din Bucureşti a fost, în luna septembrie, de 1.140 euro, proprietarii de unităţi similare aflate în blocuri reabilitate solicită în medie cu 10,4% mai mult, adică 1.259 de euro/mp util, potrivit unei analize realizate de portalul imobiliare.ro, care a luat în calcul un număr de 759 de anunţuri imobiliare ce vizează vânzarea apartamentelor cu două şi trei camere reabilitate termic, valabile în lunile septembrie şi octombrie.
Diferenţa se accentuează în cazul apartamentelor cu trei camere din Bucureşti depăşind 20%. Pentru unităţile din blocuri reabilitate termic, preţul mediu solicitat de proprietari urcă până la 1.307 euro/mp util, în comparaţie cu preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi cu trei camere din Capitală, 1.082 euro/mp util. De altfel, preţul cerut pentru apartamentele vechi cu trei camere reabilitate termic se apropie de preţul solicitat pentru apartamentele noi cu trei camere (1.380 euro/mp util), diferenţa în acest caz fiind de aproximativ 5,5%.

Care este situaţia în ţară

Diferenţele sunt mult mai mici în principalele oraşe din ţară. La Cluj-Napoca, atât în cazul garsonierelor, cât şi în cel al apartamentelor cu două sau trei camere, diferenţele de preţ între apartamentele vechi reabilitate şi cele nereabilitate se situează în jurul valorii de 5-6%. Astfel, dacă preţul mediu solicitat pentru un apartament vechi cu două camere nereabilitat, cu o suprafaţă utilă de 50 mp, este de aproximativ 49.000 de euro, proprietarii unor apartamente reabilitate termic cer în medie 52.000 de euro.
De altfel, eliminând preţul şi amplasamentul unei proprietăţi, izolarea termică a locuinţei este următorul criteriu în ceea ce priveşte preferinţele cumpărătorilor şi primează vechimii imobilului, existenţei unui loc de parcare sau calităţii vecinilor. 55% dintre potenţialii cumpărători consideră ca fiind foarte important criteriul izolare termică, 44% apreciază ca fiind foarte importantă vechimea imobilului, 42% locul de parcare, 40% ar opta pentru o locuinţă nouă, iar pentru 32% dintre cumpărători, prioritară este calitatea vecinilor.