Potrivit ofertelor agentiilor imobiliare din Bucuresti, un apartament de lux, cu o suprafata mare -in medie 200 mp construiti si 150-160 mp utili, ceea ce inseamna dublu sau chiar triplu fata de apartamentele obisnuite – se vinde cu 140.000-200.000 USD si se inchiriaza cu 2.000-5.000 USD/luna. Nu este o piata foarte mare, in acest moment sunt disponibile in Bucuresti cateva zeci de apartamente, iar impreuna cu cele in grad avansat de finisare trec de suta. In stadiu de proiect exista insa cateva sute. „Raportul intre cerere si oferta este echilibrat, dar cererea nu este atat de mare incat sa construiesti astfel de blocuri oriunde si oricum. De exemplu, la vanzare, cererea este mai mare decat oferta pentru apartamente mari, cu patru camere, din care trei dormitoare, cu doua bai complete si una de serviciu, in zone bune, aerisite, in partea de nord a Capitalei – Primaverii, Dorobanti, Aviatorilor, Floreasca – si la etajele superioare ale imobilelor, cu vedere panoramica. Sunt insa si blocuri noi care au fost terminate, partial locuite, dar mai au cate unul-doua apartamente la parter, libere de ani buni”, afirma Mihnea Serbanescu, director al agentiei Echinox. Cea mai recenta oferta este cea pentru apartamente de lux, dintr-un bloc in constructie in zona Floreasca, cu vedere spre lac, unde preturile sunt de 150.000-200.000 USD.
Valoarea de piata a apartamentelor bucurestene din blocuri noi, dichisite, cu maximum patru-cinci etaje, este mult mai mare decat cea a apartamentelor din blocuri vechi, renovate, chiar daca sunt comparabile ca amplasament si ca suprafata. Liliana Teodorescu, director executiv al agentiei Regatta, declara ca apartamentele situate in imobile vechi renovate se vand cu 50.000-70.000 USD si se inchiriaza cu 1.000-1.200 USD /luna, in timp ce apartamentele din constructii noi se cumpara si cu 100.000-170.000 USD si se inchiriaza cu aproximativ 2.500 -3.000 USD/luna. Pentru cele exceptionale, tariful de inchiriere ajunge si la 5.000 USD/luna. Regatta are, de exemplu, la vanzare un apartament de trei camere, cu o suprafata aproximativa de 170 mp, in zona Parcului Herastrau, la un pret de 140.000 USD, iar unul de patru camere, situat in aceeasi zona, cu o suprafata de 210 mp, la 170.000 USD.
Se construiesc blocuri de lux si la munte
In provincie, oferta este si mai mica, insa preturile sunt mult mai mici. La Cluj, de exemplu, Casarom construieste patru cladiri de locuinte, in cartierul Manastur, intr-un singur perimetru, constituit ca un ansamblu rezidential, cu garaje si locuri de parcare proprii, cu paza si intretinerea asigurate de firme specializate. Cele 36 de apartamente, de doua, trei si patru camere, vor fi gata in doua etape -primele in luna iunie, iar celelalte in luna august – si au suprafete cuprinse intre 50 mp si 120 mp utili. Potrivit reprezentantului Casarom, domnul Tiberiu Zavaczki, clientii au posibilitatea sa achite pe o perioada de 30 de ani, prin credit ipotecar, preturile de vanzare pornind de la 20.000 USD, pentru un apartament de doua camere, 30.000 USD pentru unul de trei camere si 40.000 USD pentru unul de patru camere. Dotarile standard incluse in pret sunt sistem de interfon pentru accesul in bloc, baile si bucatariile echipate si mobilate, parchet, tamplarie termopan, balcoane pavate cu gresie. Optional, se pot executa dulapuri inzidite, se poate pune gresie de import si se poate echipa cu aparatura electrocasnica.
Si in orase mai mici, precum Deva, au inceput sa se construiasca astfel de apartamente moderne. Florin Negoita, director al agentiei Info Casa, afirma ca preturile sunt mici, apartamentele de lux din centrul Devei se vand rar cu 40.000 – 50.000 DM si se inchiriaza cu 100 -250 USD/ luna. Datorita cresterii numarului strainilor si a firmelor internationale care fac afaceri in aceasta parte de tara, chiriile sunt intr-o continua crestere, sustine Florin Negoita.
Si in statiunile de pe Valea Prahovei au aparut blocuri cu apartamente de lux. Sergiu Tofan, de la agentia Intermont Sinaia a vandut cu succes 27 de apartamente de lux, in blocuri tip vila, cu administrator, parcari proprii si centrala termica. Un investitor italian, in colaborare cu Intermont, a inceput in urma cu doi ani construirea primului bloculet de acest tip, cu 14 apartamente, in Sinaia. Cum apartamentele s-au vandut foarte repede, a mai construit un bloc de 18 apartamente in Predeal, care va fi finalizat in luna iunie. Cum deja au fost vandute aproape toate apartamentele, investitorul italian va mai construi inca doua astfel de imobile: unul in Sinaia si altul in Predeal, mai mari, cu cate 35 si respectiv 36 de apartamente. Preturile de vanzare sunt de 600 USD /mp construit, iar locuintele sunt de la garsoniere pana la apartamente de cinci camere, de 200 mp construiti. Cel mai bine s-au vandut apartamente mari, tip duplex, cu cinci camere, care au ajuns la 120.000 USD.    

Un investitor castiga 800.000 USD la un bloc
Pentru un om de afaceri sau pentru un grup de investitii care vrea sa scoata bani din vanzarea unor astfel de apartamente, Mihnea Serbanescu recomanda urmatoarea reteta: alegerea unei locatii perfecte si in voga – cel mai bine se vand si se inchiriaza apartamentele din zona de nord a Capitalei – bine finisate, bine compartimentate, bine echipate. Blocurile trebuie sa aiba obligatoriu lift si sistem de securitate. Profitul pentru construirea si vanzarea ulterioara a apartamentelor dintr-un astfel de imobil, de 1.000-2.000 mp construiti in total, porneste de la 400.000 USD si poate ajunge la 800.000 USD. Rata de rentabilitate, atunci cand apartamentele se inchiriaza, este de 20-25% pe an. Cel mai mult conteaza alegerea terenului. Pentru cele mai bune zone – Primaverii, Herastrau, Dorobanti, Floreasca – un teren pentru amplasarea unui bloc de lux costa circa 300.000 USD, in timp ce in alte zone ar putea costa doar 60.000 USD. Apartamentele cu suprafete cat mai mari, din zonele bune, situate la etaje superioare, cu vederi panoramice, sunt mult mai rentabile. Se vand mult mai repede si cu mult mai multi bani, pentru astfel de oferte, in acest moment, existand chiar liste de asteptare.