Opoziţia faţă de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) a sporit susţinerea pentru independenţa Ţării Galilor până la un procent-record, potrivit unui sondaj de opinie publicat vineri, informează dpa.

Sondajul realizat de YouGov asupra unui eşantion de peste 1.000 de persoane i-a întrebat pe respondenţi dacă ar dori ca Ţara Galilor să devină independentă dacă aceasta ar însemna că ea ar putea rămâne în UE după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar.

Circa 48% au răspuns că ar vota împotriva independenţei în aceste circumstanţe, iar 17% nu au putut oferi un răspuns, însă 24% au declarat că ar vota pentru independenţă dacă un referendum ar fi organizat în viitorul apropiat, indiferent de statutul Ţării Galilor în UE.

„Acestea sunt cifre senzaţionale care aduc ambiţiile partidului Plaid Cymru privind asigurarea independenţei Ţării Galilor la cel mai mare nivel din istorie”, a declarat Adam Price, liderul partidului naţionalist galez Plaid Cymru.

Partidul a interpretat aceste rezultate la modul în care, excluzându-i pe cei care nu au putut oferi un răspuns exact, circa 41% ar susţine independenţa post-Brexit a Ţării Galilor.

„Independenţa se transformă dintr-o idee marginală în una în masă. În condiţiile în care (premierul britanic) Boris Johnson ne duce tot mai aproape de Brexit, tot mai mulţi oameni cer o deschidere spre exterior a Ţării Galilor liberă de atitudinea sfidătoare a Westminsterului”, a declarat Price.