Guvernatorul băncii centrale din indiene, Shaktikanta Das anunță că Banca Rezervelor din India (RBI) ar putea testa primul său program pentru o monedă digitală până în luna decembrie, scrie CNBC.

Amintim faptul că pe lângă India, alte bănci centrale, inclusiv din China, Europa şi Marea Britanie, explorează monedele digitale care ar fi emise de acestea, fie creditorilor comerciali, fie direct publicului.

Potrivit lui Das, acestea sunt numite monede digitale ale băncii centrale sau CBDC, monede legale în formă digitală şi sunt în esenţă versiunea online a monedelor lor fiduciare respective. În cazul Indiei, aceasta ar fi rupia digitală.

Totodată, el a subliniat faptul că este nevoie de un produs complet care să poată fi utilizat la nivel global.

”Suntem extrem de atenţi cu privire la asta, deoarece este un produs complet nou, nu doar pentru RBI, ci la nivel global”, a declarat Das pentru CNBC, într-un interviu.

El a mai adăugat că în prezent RBI studiază diferite aspecte ale unei monede digitale, inclusiv securitatea acesteia, impactul asupra sectorului financiar al Indiei, precum şi modul în care aceasta ar afecta politica monetară şi moneda aflată în circulaţie.

Când încep testele pentru noua monedă digitală

În același timp, guvernatorul a mai adăugat că un alt lucru explorat de banca centrală în reprezintă alegerea între a avea un registru centralizat pentru moneda digitală sau aşa-numita tehnologie de registru distribuit (DLT). DLT se referă la o bază de date digitală care permite participanţilor multipli să acceseze, să partajeze şi să înregistreze tranzacţii simultan. Un registru centralizat înseamnă că baza de date este deţinută şi operată de o singură entitate – în acest caz, banca centrală.

În ceea ce privește începerea testelor, guvernatorul precizează că speră ca până la finalul anului acestea să poată porni.

„Cred că până la sfârşitul anului, ar trebui să putem să începem primele noastre teste”, a declarat Das pentru CNBC.

De cealaltă parte, adjunctul său, T Rabi Shankar, declara în urmă cu o lună că banca centrală lucrează la ”o strategie de implementare pe etape” pentru o monedă digitală.

Amintim faptul că nu doar India are un astfel de plan. Mai exact, băncile centrale şi-au intensificat eforturile în privinţa monedelor digitale în ultimul an, după o scădere a utilizării numerarului şi un interes tot mai mare pentru criptomonede precum bitcoin.

Spre exemplu, Banca Populară a Chinei este în fruntea acestor eforturi, în mai multe oraşe având loc teste în condiţii reale. În același timp, Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei analizează și ele un euro digital şi, respectiv, un CBDC în Marea Britanie.