Potrivit agenției turcești Anadolu, Erdogan se pare că i-a spus lui Merkel că este în favoarea soluționării problemelor din estul Mediteranei pe baza principiilor dialogului, echității și ale dreptului internațional.

Revenirea la un dialog direct Grecia – Turcia este mesajul pe care Angela Merkel este de aşteptat să-l transmită ambelor părţi. „Cel mai important pentru noi este ca cele două părţi să caute dialogul direct”, a subliniat purtătorul de cuvânt al cancelariei şi al guvernului german, Steffen Seibert, ieri, la Berlin, după cum transmite To Vima.

La începutul preşedinţiei germane a UE, în luna iulie, cancelarul Angela Merkel a declarat în plenul Bundestagului că doreşte „revenirea la situaţia din 2016”. Dar de atunci datele s-au schimbat semnificativ. Semnarea memorandumului turco-libian cu privire la Zona Economică Exclusivă, nerecunoscut de UE şi respins de Germania, a fost contrabalansat de Acordul Grecia- Egipt pentru delimitarea zonelor maritime. Mişcarea Atenei de a semna Acordul cu Egiptul a surprins Berlinul care depune toate eforturile pentru reluarea dialogului dintre Atena şi Ankara la sfârşitul lunii august, cum s-a convenit.

În legătură cu acordul greco-egiptean în sine, Berlinul nu poate avea nicio obiecţie. Faptul că este vorba de un acord parţial lasă o marjă de reglementare definitivă pentru toate părţile interesate. Acest lucru nu este valabil însă pentru acordul Turcia-Libia, condamnat de Ministerul german de Externe. Pe componenta juridică, guvernul grec este acoperit în ceea ce priveşte Acordul cu Egiptul. Este cert însă că există o oarecare nemulţumire politică a Berlinului cu privire la momentul ales pentru încheierea acestui acord.

Scopul principal al preşedinţiei germane este să aducă guvernele de la Atena şi Ankara la masa dialogului cu o eventuală recurgere, în final, la Tribunalul Internaţional de la Haga. Evoluţiile din ultimele zile şi ore sunt departe de a duce în direcţia dorită, dar obiectivul Berlinului rămâne.

Tot joi, dupa-amiază, a avut loc şi o discuţie telefonică între premierul grec, Kyriakos Mitsotakis şi cancelarul Angela Merkel pe tema evoluţiilor din estul Mediteranei. Mitsotakis a informat-o pe Merkel cu privire la acţinile provocatoare ale Turciei, în perspectiva reuniunii extraordinare de mâine a Consiliului Afacerilor Exterene al UE.