Președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, susține că restricțiile dure vor apărea din nou în România în momentul în care 80% din paturile de la ATI vor fi ocupate.

Potrivit acestuia, suprasolicitarea la ATI ar fi momentul în care autoritățile trebuie să pună în aplicare noi scenarii.

„În momentul în care 80% din paturile de la terapie intensivă vor fi ocupate, probabil intrăm într-o situaţie foarte delicată. Ar trebui să existe nişte scenarii pe care autorităţile să le aibă în vedere pentru a nu pune şi mai multă presiune pe sistemul sanitar”, a spus Rafila.

Totodată, acesta a vorbit și despre valul de noi infectări înregistrat joi. Reprezentantul României la OMS  susține că această explozie de cazuri nu are nicio legătură cu noul an școlar, ci mai degrabă este vorba despre persoanele care se întorc din concedii.

”Această creştere nu este legată în niciun fel de inceputul anului scolar. Probabil că este vorba de reîntoarcerea multor concetăţeni din concedii”, a explicat medicul pentru Europa FM.

Scenariul sumbru a lui Rafila

Totodată, în urmă cu câteva zile, reprezentantul României la OMS, Rafila, a menționat, că în următoarele trei luni OMS se asteaptă la o creștere a numărului de cazuri în toată regiunea europeană. Acest lucru se datorează în principiu turismului, mobilității și a activității umane în general.

„In Uniunea Europeană (UE) a scazut foarte mult mortalitatea, secțiile de ATI nu mai sunt umplute până la refuz deși numărul de cazuri în Franța de exemplu e mai mare decât în primăvară. Dar în octombrie, noiembrie, decembrie OMS se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri în toată regiunea europeană.

Se întâmplă datorită turismului, mobilității și a activității umane în general. Va crește numărul de cazuri în toate regiunile OMS din Europa”, a afirmat Alexandru Rafila.

INQUAM Photos / Alexandru Prepelita