Potrivit Hotărârii de Guvern numărul 51 din 2 noiembrie 2020, rata de incidență pentru care se impune purtare măștii de protecție a fost modificată de la 3 la mia de locuitori la 1,5 la mia de locuitori.

”HOTĂRÂRE nr. 51 din 02.11.2020  privind aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se  instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea și  modificarea valorii ratei de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile de la care  este obligatorie purtarea măștii de protecție în toate spațiile deschise.”, se arată în document.

Ce se arată în document

”Art. 2 (1) Se propune modificarea valorii ratei de incidență cumulată a cazurilor în  ultimele 14 zile de la care este obligatorie purtarea măștii de protecție astfel încât să  acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate  spațiile publice deschise, în sensul reducerii acesteia de la 3 la 1,5/1.000 de locuitori.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) se aplică la nivelul tuturor localităților dintr-un  județ, dacă rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile la nivelul acestuia depășește 1,5/1.000 de locuitori, iar dacă la nivel județean rata de incidență cumulată a  cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, măsura se va  aplica la nivelul localităților unde aceasta depășește 1,5/1.000 de locuitori.”, se arată în documentul trimis de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Ce măsuri s-au mai luat

În documentul care poate fi vizualizat integral aici, se mai arată că ”se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru  care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea,  prevăzută în anexă la prezenta.

Țările/zonele/teritoriile care prezintă un risc epidemiologic ridicat sunt: Andorra, Belgia, Cehia, Luxemburg, Polinezia Franceză, Slovenia, Armenia, Elveția, Liechtenstein, Franța, Olanda, Croația, Georgia, Guam, Slovacia, Polonia, Spania, Bosnia și Herzegovina, Austria, Muntenegru, San Marino, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Macedonia de Nord, Argentina, Gibraltar, Malta, Iordania, Ungaria și Bulgaria.

Lista cu țările poate fi vizualizată aici.

Art. 3 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național  de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte  administrative ale conducătorilor acestora. ”