Turcia va lansa o operaţiune militară în nord-estul Siriei, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, sâmbătă, după ce autorităţile de la Ankara au acuzat Washington-ul că nu a făcut suficient pentru a-i îndepărta pe luptătorii kurzi sirieni de la frontiera turcă, relatează Reuters.

Operaţiunea aeriană şi terestră la est de Eufrat ar putea începe în orice moment, a precizat Erdogan. Forţele Democrate Siriene (SDF), care controlează regiunea, sunt susţinute de SUA şi conduse de militia kurdă YPG, au afirmat că vor stabilitate, dar au promis că vor riposta în caz de atac.

“Nu vom ezita să transformăm orice atac neprovocat al Turciei într-un război la frontieră pentru a ne apăra pe noi şi poporul nostru”, a spus Mustafa Bali, purtător de cuvânt al SDF.

În august, Ankara şi Washington au convenit stabilirea unei zone de securitate în nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia, care consideră YPG organizaţie teroristă legată de insurgenţii kurzi de acasă. Turcia a acuzat SUA, care i-a ajutat pe cei din YPG să îi doboare pe militanţii Statului Islamic în Siria, că acţionează prea lent pentru crearea zonei. Încă există însă discuţii cu privire la cât de mare trebuie să fie zona şi cine o va controla.