Președintele Klaus Iohannis vine cu vești încurajatoare privind vaccinarea anticovid-19. Șeful statului spune că mai sunt doar câteva luni până când vaccinul va urma să ajungă în România.

„România se confruntă la rândul ei cu cifre îngrijorătoare și autoritățile se adaptează permanent pentru a controla transmiterea virusului. În acest context, ne punem toți mari speranțe în dezolvarea cât mai mult posibil a unui vaccin anti COVID-19, vaccin sigur și eficient, iar efeorturile făcute la nivel internațional confirmă dorința tuturor de a avea acst vaccin”, a spus Iohannis.

Totodată, șeful statului a mai precizat că România urmează să primeasc 10 milioane de doze e vaccin, iar procesul se va face etapizat.

„Din cauza creșterii extrem de ridicate la nivel mondial și a capacității totuși destul de reduseă, vaccinul va ajunge în țările europene în mod etapizat. Pentru România, ne așteptăm ca prima tranșă primită să ajungă, în cel mai favorabil scenariu, în primul trimisetru al anului viitor.

Toate statele europene vor primi în același tim aceste tranșe, deci în momentul în care vaccinul va fi disponibil și va fi livrată prima tranșă, toate statele europene vor primi cota corespunzătoare din prima tranță, la fel și din a doua tranșă și așa mai departe”, a adăugat Iohannis.

Când începe vaccinarea în România

În ceea ce privește vaccinarea din România, șeful statului a spus  că acest lucru se va întâmpla în primăvara anului viitor, iar cei din sistemul medical vor fi primii vaccinați.

„Primii care vor fi vaccinați în mod sigur, vor fi lucrătorii din sistemul medical, dar și persoanele din grupele de risc. Vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme în primăvară. Vrem să ne asigurăm totodată că vaccinele folosite au cel mai înalt nivel de eficiență și sigurață și că respectă toate reglementările internaționale.

Trebuie să fim pregătiți și tocmai de aceea am convicat astăzi o întâlnire cu ministrul Sănătății și cu experți din domeniul vaccinologiei”, a încheiat Iohannis.