De-a lungul timpului, dreptul de trecere a provocat numeroase certuri între vecini, iar, de cele mai multe ori, ele au fost soluționate în instanță.

Ce spune legea despre dreptul de trecere?

În noul Cod Civil se arată care sunt limitele legale ale dreptului de proprietate privată, iar un întreg capitol este dedicat dreptului de trecere.

Încă de la primul alineat se arată că proprietarii de terenuri, care nu au acces la drumul public, au dreptul de a se folosi de terenul vecinului pentru a avea acces la acesta.

”Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu”, arată legea.

Aceeași lege arată, la alineatul doi, că trecerea trebuie să aducă ”o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate”. Acest alineat este cel care provoacă cele mai multe certuri, iar asta din cauză că nu proprietarii de terenuri o interpretează prea personal.

”Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii”, arată legea.

Neînțelegeri sunt și în ceea ce privește fondul pe care se va face trecerea, atunci când există mai multe terenuri care se învecinează. Alineatul 3 arată că ”dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândeşte un alt acces la calea publică”.

Lipsa unei minime înțelegeri duce la probleme mari

Un bărbat a precizat pe site-ul legeaz.net că se confruntă cu mai multe dificultăți din cauză că vecinul său nu îi permite accesul la drumul public.

”„Pentru a merge la pășunat cu animalele trebuie să trec pe terenul vecinului, care îmi interzice acest lucru. Ar trebui să trec cu animalele prin grădina de zarzavat, să ies pe drumul foarte circulat de mașini, apoi să ajung la islaz. Cum să procedez”, a fost mesajul bărbatului.

Valeriu Stoica a notat în cartea sa – ”Drept civil. Drepturile reale principale” – că servitutea legală nu trebuie confundată cu dreptul de trecere. Acesta mai spune că servitute legală de trecere este mai mult decât o simplă restrângere a exercitării dreptului de proprietate privată.

Expertiza stabilește pe unde va fi calea de acces către drumul public

Legea mai arată că atunci când există un litigiu cu privire la terenul pe care urmează să se facă trecerea către drumul public, este nevoie de o expertiză care va stabili fondul cel mai puțin împovărat de trecerea exercitată de proprietarul fondului înfundat.