Anunțul momentului pentru toți cei ce refuză vaccinarea! Informația șoc care dă absolut totul peste cap

Sursă: INQUAM Photos, George Călin

Vești de ultimă oră pentru persoanele nevaccinate. Un nou studiu a demonstrat că ele se pot infecta cu noul coronavirus chiar și de trei ori. Ce concluzie au tras specialiștii și ce trebuie să știe cei vizați?

Un nou studiu realizat în Marea Britanie arată că persoanele nevaccinate riscă să fie reinfectate cu COVID-19 o dată la 16 luni, în medie, notează The Guardian. 

Mai exact, oamenii de știință trag un semnal de alarmă precizând că reinfectările vor avea un efect devastator asupra sitemului de sănătate. În acest sens, ei solicită extinderea programului de vaccinare la toți elevii, dar și adolescenții. Un profesor virolog susține că situația din școli este una mai deosebită.

„Dacă ai o prevalență mare și o expunere frecventă la virus, așa cum se întâmplă în școli, vei vedea din ce în ce mai mulți oameni care se reinfectează, în ciuda vaccinării adulților”, a spus Stephen Griffin, profesor asociat de virologie la Universitatea din Leeds.

Amintim faptul că în urmă cu un an se credea că, deși s-ar putea produce reinfectări, acestea erau relativ neobișnuite, fiind înregistrate puține cazuri.

Între timp însă, s-a aflat că imunitatea naturală la noul coronavirus începe să scadă în timp. Un alt studiu danez susține această ipoteză și a sugerat că persoanele cu vârste sub 65 de ani au avut o protecție de aproximativ 80% timp de cel puțin șase luni, în timp ce persoanele peste 65 de ani au avut doar 47% protecție.

În același timp, apariția variantei Delta a complicat și mai mult situația. Un profesor de imunilogie susține că inclusiv vaccinații s-au reinfetat, în conetxtul în care anticorpii lor au ajuns la un nivel decent.

Cine se infectează de cele mai multe ori

„În cadrul angajaților din domeniul sănătății pe care i-am studiat, există mulți oameni care au avut un nivel decent de anticorpi după ce au fost infectați anterior, unii chiar vaccinați, dar care s-au infectat din nou”, a spus Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra.

De menționat este faptul că datele publicate în 6 octombrie în Marea Britanie arată că dintre 20.262 de britanici care au fost testați pozitiv pentru COVID-19 între iulie 2020 și septembrie 2021, au existat 296 de reinfectări – definite ca un nou test pozitiv la 120 de zile sau mai mult după un prim test inițial pozitiv – cu o medie de 203 zile între testele pozitive.

În ceea ce privește riscul de reinfectare, acesta pare să fie fost mai mare începând din mai 2021, când Delta a început să devină variantă predominantă. Situația este confirmată și de SUA, unde diferite state au început acum să urmărească și să raporteze ratele de reinfectare, susțin ideea că există un risc substanțial mai mare de reinfectare cu Delta.

Un exemplu este situația din Oklahoma, care are o populație de aproximativ 3,9 milioane de locuitori. Aici au fost raportate 5.229 de reinfectări în septembrie (echivalentul unei rate de reinfecție de 1.152 la 100.000 de oameni), iar reinfectările au crescut cu 350% din luna mai.

Cercetarea, publicată în The Lancet Microbe, arată însă că aceste reinfectări au loc atunci când imunitatea scade, sau când numărul de cazuri este ridicat.

„Dacă nu avem niciun control al infectărilor, nimeni nu poartă mască și nu respectă distanțarea și nu vaccinăm, ar trebui să ne așteptăm la reinfectare după o perioadă de trei luni până la cinci ani”, a spus profesorul Jeffrey Townsend de la universitatea Yale.

Acesta a mai recomandat tuturor să se vaccineze, inclusiv celor nevaccinați cât și celor care au trecut prin boală pentur a avea o protecție mai mare în fața noului coronavirus.

„Dacă nu te-ai vaccinat, ar trebui să faci acest lucru și, dacă ai fost infectat, ar trebui să te vaccinezi oricum, deoarece acest lucru va prelungi durata protecției”, în fața virusului, a adăugat el.