„Nu s-a schimbat nimic. Linia bugetară cuprinde acești bani (…) pe cale de consecință vor crește pensiile și alocațiile”, a spus Violeta Alexandru, la Realitatea Plus.

Pe de altă parte, Violeta Alexandru a vorbit despre intrarea bugetarilor în șomaj tehnic, prin rotație, timp de 15 zile pe lună și a dat explicații despre această măsură. Ministrul a evitat însă să spună exact care sunt domeniile din sectorul public care vor fi afectate.

„Domeniile le vom stabilit dupa discutii cu ministrii unde s-a redus activitatea, respectiv dupa discutii cu structurile asociative locale și le vom anunța public.

Cert este ca toti angajații din sistemul public, prin rotație, jumătate de lună o primă serie, cealaltă jumătate a doua serie vor fi în această situație de a rămâne acasă cu un beneficiu de 75% din salariul de bază, ceea ce in limbaj popular se numeste somaj tehnic.(…)

Sunt domenii in care se lucreaza si pentru care solicitarea e sa ramana in prima linie si aici nu se aplica decizia, dar sunt si domenii in care lucreaza persoane constiente ca daca activitatea se reduce si venitul este pe masura.

Dupa o analiza riguroasa prin consultare cu ministrii si autoritatile locale, vom anunta public care sunt acele domenii. Fiecare ministru are argumente pentru a sustine aplicarea masurii intr-o zona din totalul angajatilor pe care-i coordoneaza si vom anunta public”, a explicat Violeta Alexandru la Realitatea Plus.

Amintim că Ministrul Muncii a postat recent pe pagina sa de Facebook că sistemul public și-a redus activitatea și din această cauză a pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistem.

„Trecem printr-o perioadă în care multe lucruri s-au schimbat. Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încetate, am cel mai clar semnal. Se vede tendința de a se rămâne acasă. Este și o perioadă în care autoritățile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenție.

În fața acestei realități, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, companii publice, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență dar care să țină cont și de dorința evidentă a multor angajați de a rămâne la domiciliu și, bineînțeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă și plată. “Șomaj tehnic” în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază.

Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorități locale și după evaluări. Da, după toate acestea și după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată.

Pentru corectitudine”, a scris Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, pe pagina sa de Facebook.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea.