Duminică, 27 decembrie, a demarat campania de vaccinare împotriva COVID-19 în România. Printre cei care s-au imunizat astăzi se numără şi medicul Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul “Matei Balş” din Capitală.

El a povestit pentru Digi24 cum a decurg întreg procesul de vaccinare şi a transmis şi un mesaj tuturor românilor care îşi doresc din tot sufletul o schimbare după toate aceste luni grele de pandemie, indicând şi momentul din care vom putea reveni la o viaţă aproape de normalitate.

“Nu am simțit nimic, doamna asistentă a avut o mână de aur. Oricum, sunt obișnuit, am făcut o grămadă de vaccinuri. A fost o normalitate, nu s-a întâmplat nimic, lucrurile au decurs bine și a trecut și intervalul de timp de monitorizare de 15 minute. Ne gândim la viitor, la felul în care se vor întâmpla lucrurile cu vaccinarea în anul 2021.

Este un mesaj pe care îl transmit pentru populație și este soluția reală pe care o avem nevoie pe timp de pandemie. Realizăm că e nevoie de o schimbare, să renunțăm la viața grea de până acum și să ne gândim și la îmbunătățiri, care nu vor fi peste noaptea. Dar, din vara lui 2021, poate veni acel echilibru pe care îl așteptăm de atâta timp”, a declarat medicul Adrian Marinescu.

“În lume, peste 1 milion de oameni s-au vaccinat (…) nu au existat reacții adverse notabile”

El consideră că puterea exemplului va avea un rol decisiv în convingerea populaţiei şi recunoaşte că este normal ca oamenii să aibă semne de întrebare. Răspunsurile autorităţilor trebuie însă să fie transparente şi bazate pe dovezi ştiinţifice.

“Este normal să avem semne de întrebare, după cum este normal să avem și răspunsuri. Mesajele trebuie să fie cât se poate de transparente, să fie unitare și să se bazeze pe dovezile științifice. Avem o experiență destul de bogată. În lume, peste 1 milion de oameni s-au vaccinat și putem să vedem că nu au existat reacții adverse notabile. Puterea exemplului va avea un rol decisiv”, a mai spus medicul de la “Matei Balş”.

Adrian Marinescu laudă faptul că totul s-a mişcat foarte bine la nivel european, iar vaccinul este deja disponibil înainte de Anul Nou. El speră ca în primăvară să se poată atinge imunizarea în masă.

“Nu am avut emoții, aș putea spune că am fost entuziasmat. Așteptam de multă vreme. Nu m-am gândit că lucrurile se vor mișca atât de repede la nivelul Europei și vom reuși să avem vaccinul înainte de Anul Nou. Este un semn de bun augur faptul că toată Europa a reușit să facă acest pas. Lucrurile ar trebui să meargă bine în viitor, tranșele să fie corecte și din primăvară să avem imunizarea în masă”, a mai declarat medicul infecţionist.