Decizia Rusiei de a invada Ucraina „a arătat că sunt gata să atace o țară vecină independentă”, a declarat președintele finlandez Sauli Niinisto, în contextul în care acesta explica decizia Finlandei de a solicita aderarea la NATO, alianța militară condusă de SUA.

Reacția lui Vladimir Putin a fost surprinzătoare

Deși nu crede că Rusia ar putea ataca Finlanda acum sau în viitor, Niinisto a declarat că peisajul politic divizat al Europei și al lumii nu lasă prea mult loc pentru cei nealiniați.

În timp ce a informat Rusia despre decizia Finlandei de a solicita aderarea la NATO, Niinisto s-a declarat surprins de reacția calmă a președintelui Vladimir Putin.

„De fapt, surpriza a fost că a reacționat atât de calm”, a declarat el pentru CNN. „Dar în politica de securitate, în special în discuțiile cu Rusia, trebuie să fii atent indiferent de ceea ce spune el”.

„Dar, până acum, se pare că nu urmează probleme imediate”, a adăugat el.

Niinisto a mai spus că, deși a fost „uimit” de comentariile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, nu este „îngrijorat” de faptul că Turcia ar putea bloca aderarea Finlandei la NATO.

„Cred că vor mai fi multe discuții în continuare și nu sunt atât de îngrijorat de acest lucru”, a declarat el pentru CNN.

Suedia va merge spre o aderare la NATO

Menționăm și că premierul suedez, Magdalena Andersson, a anunțat că partidul său susține cererea de aderare a Suediei la NATO.

„Noi, social-democrații, considerăm că ceea ce este mai bine pentru Suedia și pentru securitatea poporului suedez este să aderăm la NATO. Aceasta este o decizie pe care am luat-o după o analiză foarte atentă”, a declarat Andersson în timpul unei conferințe de presă duminică.

Andersson a precizat că această decizie inversează o poziție pe care țara a avut-o timp de 200 de ani, lăsând „o linie de politici de securitate pe care am avut-o în diferite forme”.

Premierul a declarat că țara trebuie „să se adapteze la realitate” și să ia decizii bazate pe climatul actual.