Decizia privind procentul cu care vor fi majorate pensiile va luată în această săptămână, afirmă premierul Ludovic Orban. În plus, el a mai declarat, luni, că şi pensia minimă va creşte cu un procent similar punctului de pensie.

Orban a afirmat, întrebat în legătură cu procentul de majorare a pensiilor, că decizia va fi luată “cu siguranţă în cursul acestei săptămâni” şi atunci va fi făcută publică.

“Am avut această discuţie ca să fie majorată şi pensia minimă cu procentul cu care se majorează punctul de pensie, această discuţie am avut-o şi pot să vă spun că şi pensia socială sau pensia minimă va creşte cu un procent similar pe care îl vom decide pentru creşterea punctului de pensie”, a declarat, luni, Ludovic Orban.

În România, de pensia minimă beneficiază aproape un milion de pensionari.

Prim-ministrul a subliniat că sumele majorate vor fi cuprinse cu siguranţă în buget.

“Cu siguranţă vom finanţa, din moment ce am luat o astfel de decizie, am luat decizia astfel încât să putem să finanţăm orice cheltuială care este cuprinsă în buget”, a adăugat Orban, potrivit Agerpres.

“Nu putem mări acum cu 40%. Riscăm să intrăm în incapacitate de plată”

Şeful Guvernului explica recent că o majorare a pensiilor cu 40%, aşa cum este menţionat în lege, ar arunca România în incapacitate de plată.

“Credeţi-mă ce vă spun, nu putem mări acum cu 40%. Riscăm să intrăm în incapacitate de plată. Mai bine creştem cât putem acum, decât să facem o creştere care va afecta toată societatea şi pe care nu o putem susţine.

Ministrul de Finanțe trebuie să vadă care a fost impactul provocat asupra economiei de pandemia de covid, vom analiza toate prognozele făcute de instituțiile europene, că depinde și de evoluția economiilor partenere. Pe baza acestei analize vom stabili cât vor crește pensiile”, spunea Ludovic Orban, joi, în timpul unei vizite în Valea Jiului.