Vor să renunțe la certificatul verde! Un ministru a spus clar: Nu există nicio logică medicală şi epidemiologică

Declarația lui Avigdor Liberman a fost făcută la puțin timp după ce a explicat, împreună cu premierul Naftali Bennett și ministrul Sănătății Nitzan Horowitz, că 25 milioane teste antigen vor fi distribuite gratuit cetățenilor din Israel, potrivit informațiilor transmise de jpost.com

„Nu există nicio logică medicală şi epidemiologică în Certificatul Verde, lucru cu care mulţi experţi sunt de acord. Există însă o afectare directă a economiei, a activităţilor zilnice şi, în plus, o amplificare semnificativă a panicii în rândul populaţiei. Lucrez cu toate părţile pentru a elimina certificatul verde şi pentru a păstra o viaţă de zi cu zi normală pentru noi toţi”, a scris ministrul de Finanțe din Israel pe pagina sa de Twitter.

În cazul în care certificatul verde ar fi anulat, schimbarea ar reprezenta una dintre cele mai dramatice modificări ale modului în care Israelul a gestionat pandemia, după ce varianta Omicron a dus la o creștere vertiginoasă a cazurilor.

Potrivit sursei menționate, doar cei vaccinați, recuperați din boală sau testați cu o zi înainte – sau cu 72 de ore înainte, în unele cazuri – pot accesa anumite activități și locuri, inclusiv cel de muncă, scrie The Jerusalem Post. Totuși, oficialii din Sănătate susțin păstrarea documentului, în situația în care Israelul a înregistrat, luni, peste 65.000 de infectări cu COVID-19.

Ce spun oficialii din Israel despre a patra doză de vaccin?

Amintim că prim-ministrul israelian Naftali Bennet a declarat anterior că a patra doză a unui vaccin anti-COVID-19 creşte de cinci ori nivelurile de anticorpi la o săptămână după ce este administrată, potrivit concluziilor preliminare ale unui studiu realizat în Israel.

„La o săptămână după a patra doză, ştim acum cu un grad înalt de certitudine că cea de-a patra doză este sigură”, a declarat Naftali Bennett la Sheba Medical Center, unde cea de-a doua doză „booster” este administrată în cadrul unui studiu clinic realizat pe angajaţi din sistemul medical, în contextul creşterii la nivel naţional a infectărilor provocate de noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2.

„A doua informaţie: Ştim că la o săptămână după administrarea celei de-a patra doze, vedem o creştere de cinci ori a numărului de anticorpi în organismul persoanei vaccinate”, a adăugat prim-ministrul israelian.

„Cel mai probabil, acest fapt înseamnă o creştere semnificativă a protecţiei oferite împotriva infectărilor, spitalizărilor şi simptomelor severe”, a adăugat Naftali Bennett.