Vești bune în plină pandemie de coronavirus. Cercetătorii finalndezi au creat un vaccin anti-covid sub formă de spray nazal. Astfel, cei care au frică de ace, pot apela la el. El se bazează pe tehnologia de transfer genic și poate fi adaptat cu uşurinţă contra noilor variante de coronavirus, a anunţat o echipă de cercetători finlandezi, relatează Xinhua, citată de Agerpres.

De menționat este faptul că, dezvoltatorii acestui tip de vaccin s-au asociat cu Universitatea din Helsinki şi Universitatea Finlanda de Est şi au anunţat luni lansarea companiei Rokote Laboratories Finland Ltd pentru activităţile de marketing şi de dezvoltare ale produsului.

În ceea ce privește tehnologia de transfer genic utilizată, aceasta  a fost dezvoltată de grupul de cercetare al profesorului universitar Seppo Yla-Herttuala din Kuopio, Finlanda. Trebuie menționat și faptul că, aceeaşi tehnologie a fost utilizată în mai multe studii clinice bazate pe terapia genică pentru tratarea cancerului şi a bolilor cardiovasculare.

Unele state caută deja idei de finanțare

Profesorul Yla-Herttuala a venit cu o serie de precizări. Acesta a declarat pentru Xinhua că unele state au abordat cercetătorii cu idei de finanţare care ar putea asigura opţiuni de primă utilizare.

Totodată, el a mai precizat că deși va fi nevoie de autorizația EMA pentru ca produsul să fie distribuit în UE, acesta este sigur și ar putea fi autorizat și în mod independent.

“Deşi pentru Uniunea Europeană (UE) este necesară acceptarea de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), produsul ar putea fi autorizat în mod independent pentru utilizare în afara UE, înainte de autorizarea EMA”, a declarat Yla-Herttuala.

De menționat este faptul că, rezultatele preliminare demonstrează că vaccinul a avut rezultate bune în studiile pe animale, iar testele clinice pe subiecţi umani vor începe în câteva luni, potrivit comunicatului de presă emis de companie.

În prezent, vaccinul finlandez sub formă de spray nazal ia deja în considerare variantele de virus descoperite iniţial în Africa de Sud, Brazilia şi Marea Britanie. Spre deosebire de alte vaccinuri, acest vaccin nu conţine virusul SARS-CoV-2 în sine, care declanşează boala COVID-19.