Primarul general al Capitalei este într-un mare impas. Gabriela Firea a declarat că orașul nu are cei 115 milioane de euro pe care trebuie să-i dea omului de afaceri Costică Constanda.

„Ne afectează, în primul rând gândiţi-vă că suma de 115 milioane de euro, calculată la execuţia bugetară pe anul trecut, înseamnă aproape 20% din bugetul Municipiului Bucureşti pe un an. Este o cheltuială foarte împovărătoare (…) Nu se pune problema unei achitări dintr-o tranşă, asta este exclus, nici nu avem aceşti bani (…). După ce ne vom convinge că suntem în situaţia în care să putem primi cei 28.500 mp din Satul Francez fără niciun fel de sarcini, ceea ce a primit ca şi decizie ieri domnul Costică Constanda, la rândul său, din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, atunci vom vedea care va fi soarta acestor plăţi şi eşalonărilor, sub nicio formă o plată într-o tranşă sau două, trei tranşe”, a spus Firea într-o declaraţie de presă.

„În cazul sumelor care vor fi plătite eşalonat, se va ţine cont în primul rând de datoriile urgente pentru funcţionarea instituţiei, la noi în primul rând fiind vorba despre subvenţiile de la RADET şi RATB, cele 19 spitale, salariile şi cheltuielile de funcţionare”, a spus Firea.

Din suma de 115 milioane euro, 69 milioane euro reprezintă costul terenului, iar restul dobânzi şi sume accesorii.

„Hotărârea Înaltei Curţi dispune repunerea în situaţia anterioară. Domnul Constanda trebuie să dea Satul Francez, dar curat, cum i s-a dat în 2008, şi (…) pentru Parcul Bordei, pentru că nu i se mai poate da aşa cum e el teren, i se dă un echivalent”, a spus Ana Diculescu-Şova, avocat al Municipiului Bucureşti.

„În cazul sumelor care vor fi plătite eşalonat, se va ţine cont în primul rând de datoriile urgente pentru funcţionarea instituţiei, la noi în primul rând fiind vorba despre subvenţiile de la RADET şi RATB, cele 19 spitale, salariile şi cheltuielile de funcţionare”, a spus Firea.

Primăria Municipiului București nu se mai poate îndatora, conform Gabrielei Firea.

„Având în vedere dificultăţile financiare cu care se confruntă în această perioada Primăria Capitalei, vom iniţia discuţii cu Costică Constanda pentru executarea pe cale amiabilă a deciziei, în conformitate cu prevederile OUG 22/2002 privind executarea obligaţiilor de plată ale instituţiilor publice, stabilite prin titluri executorii. (…) Încă de anul trecut, a fost consemnată suma de aproximativ 10 milioane euro într-un cont de cauţiune, pe care probabil Constanda îl va executa în perioada imediat următoare”, a spus Firea.

„În septembrie 2003, primarul general de la acea vreme, Traian Băsescu, a semnat două decizii prin care i-a împroprietărit pe Lincaru Eugen şi Tudor Dumitru cu un teren-zonă verde, cunoscut ulterior ca Parcul Bordei, în schimbul unui alt teren pe care aceştia îl revendicaseră şi care se afla în Satul Francez.

Ulterior, Costică şi Maria Constanda au cumpărat de la cele două persoane drepturile litigioase asupra parcului Bordei şi au solicitat CGMB emiterea unui PUZ care să le permită construirea în acea zonă verde a unui complex rezidenţial.

Solicitarea acestuia a fost refuzată, CGMB motivând că, potrivit Planului Urbanistic General, acel teren are destinaţie de spaţiu verde. Costică şi Maria Constanda s-au adresat instanţei”, potrivit PMB, citată de Agerpres.

„În 2007, când primar general era Adriean Videanu, Curtea de Apel a confirmat decizia Tribunalului Bucureşti, prin care CGMB a fost obligat să aprobe PUZ-ul solicitat de Costică Constanda, iar PMB să-i plătească daune de 17 milioane euro.

În luna octombrie a aceluiaşi an, Guvernul publică un OUG (114/2007) prin care se interzice schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi, inclusiv private. În octombrie 2007, Videanu semnează un acord între PMB şi soţii Constanda, prin care PMB primeşte Parcul Bordei în schimbul Satului Francez”, potrivit sursei citate.

„De asemenea, PMB se obligă să acorde soţilor Constanda anumiţi coeficienţi urbanistici în Satul Francez, iar soţii Constanda renunţă la daunele de 17 milioane euro.

Contractul de schimb cu sultă este aprobat printr-o hotărâre a CGMB din 17 ianuarie 2008.

Conform PMB, în 2009, când primar general era Sorin Oprescu, soţii Constanda propun CGMB un PUZ pentru Satul Francez cu o înălţime mai mare; PUZ e respins în două şedinţe, a treia oară nefiind discutat din lipsă de cvorum.

În ianuarie 2010, soţii Constanda se adresează Tribunalului Bucureşti, reclamând că Municipalitatea nu a emis PUZ-ul.

Costică şi Maria Constanda au cerut desfiinţarea contractului de schimb cu PMB din martie 2008 şi obligarea PMB la plata contravalorii terenului aferent parcului Bordei (145.391.279 Euro şi 79.484.625 lei) care între timp fusese inclus în domeniul public al Bucureştiului cu destinaţia de parc.

Printr-o hotărâre din 17 decembrie 2010, CGMB a aprobat PUZ-ul solicitat de soţii Constanda”, a precizat PMB.